Det er vigtigt at udfylde hullet i CV'et, mens man går ledig, mener arbejdsmarkedsforsker. For akademikere er frivilligt arbejde en god idé.

"Jeg kan se, at der ikke står noget på dit CV de seneste syv måneder?"

Tonen er spørgende og bliver kastet hen over bordet til din ansættelsessamtale af din måske kommende chef, der stirrer undrende ned på din ansøgning, hvor han har spottet et stort, friskt hul i dit CV.

Vær på forkant

Et hul som kan betyde mange ting: at du er nyuddannet og ikke har haft den rette profil eller det rette held til at få et job endnu. At du er blevet fyret, fordi din tidligere arbejdsplads ikke var tilfreds med dig. At du er blevet fyret på grund af nedskæringer. At du selv valgte at gå. At du har været sygemeldt, eller at du bare trængte til en pause…

Hvis tankerne ikke skal køre rundt i chefens hoved, og du gerne vil undgå, at spørgsmålet skal spænde ben for dig til en jobsamtale, er det en god idé at være på forkant – du skal simpelthen i gang med at fylde hullet ud med andet end sammenkrøllede jobafslag.

Krisens konsekvenser

Mads Peter Klindt er Associate Professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) ved Aalborg Universitet. Han fortæller, at huller i CV’et er et stort problem for mange – lige nu bliver ikke mindst nyuddannede hårdt ramt af den økonomiske krisetid, som forhåbentlig er ved at være overstået.

"Der er hele årgange, som bliver ramt af nedgangen i beskæftigelse. Problemet er, at hvis de går et år uden beskæftigelse, kommer der et nyt kuld, der er "friske fra fad", og som derfor bliver foretrukket af en arbejdsgiver. Det kan forfølge dem i det lange løb, hvis de ikke får udfyldt hullet i CV'et," siger han.

Mangler du jobmuligheder? Find dem her ►►

Fra langtidsledig til langtidssnedig

Mads Peter Klindt understreger, at der ingen grund er til panik de første måneder, man er uden arbejde. Han mener dog, det er en god idé, at du begynder at beskæftige dig selv, før du har gået ledig i ti måneder og risikerer at blive betragtet som langtidsledig.

"Grib de uddannelsesmuligheder, der er i form af efter- og videreuddannelse. Det er især vigtigt, når du har været på arbejdsmarkedet i fem, ti eller femten år. Når de muligheder er udtømte, kan man jo prøve at vise, at man er engageret og aktiv på forskellige måder. For eksempel i form af frivilligt arbejde og foreningsarbejde. Det er især en god idé, hvis man er akademiker," siger han.

Mads Peter Klindt uddyber, at mange af de kompetencer, man kan tilegne sig gennem foreningsarbejde ofte vil svare til kompetencer, man som akademiker kan bruge i et kommende job – for eksempel hvis man har haft et organisatorisk ansvar.

Mangler du et frivilligt job? Find det her ►►

Er man nyuddannet er det vigtigere at bruge ledigheden til at skabe erfaring frem for at efteruddanne sig, mener han.

Jobsamtale med huller i

De "gamle" huller i CV'et skal du dog ikke bekymre dig så meget om, mener arbejdsmarkedsforskeren.

"Hvis hullet ligger længere tilbage i din karriere, er det ikke noget problem."

Han anbefaler ikke, at man selv begynder at påpege hullerne til en eventuel jobsamtale – hvis du først er kaldt til samtale, er det fordi, du har en profil, arbejdsgiveren er interesseret i, understreger han.

Ingen skamplet

Hvis tankerne alligevel kører rundt i hovedet på chefen – og han stiller spørgsmålet om dine syv måneders ledighed, så er der ingen grund til at bortforklare, at du i sin tid blev fyret af din tidligere arbejdsgiver på grund af nedskæringer.

"Men selvfølgelig skal man ikke skilte med det, hvis man er blevet fyret, fordi man ikke magtede opgaven hos en tidligere arbejdsgiver," siger Mads Peter Klindt og understreger, at uanset årsagen til din ledighed – og uanset hvor længe, du har gået ledig, er det altid en god idé hele tiden at holde dig beskæftiget – på den ene eller anden måde.