Haifa Awad
Haifaa Awad

Læge, debattør, aktivist og forfatter

Hvad er en god karriere?

Det er at kunne se sig selv i fremdrift både på det professionelle og det personlige plan. På det professionelle plan er det vigtigt for mig som yngre læge at føle, at jeg dag for dag bliver bedre og mere sikker på mine behandlingsbeslutninger. Det bygger især på et godt kollegialt sparringsmiljø og faglige udfordringer. På det personlige plan er det patientkontakten, der former mig. At værne om patientens autonomi og værdighed samt at trøste og berolige pårørende kræver også personligt engagement.

Hvad kræver det at opnå succes?

For mig er det ikke en målbar størrelse, men alt hvad der giver arbejdsglæde. Succes er at vågne op til en ny arbejdsdag og glæde sig til at komme på arbejde. Det er at vide, at jeg har fundet det rigtige speciale, at jeg brænder for at følge mine patienter, og sørger for at jeg kan give den enkelte tryghed i et sundhedssystem, der kan forekomme kaotisk. For at opnå denne glæde er det vigtigt at huske at få sig selv med i de beslutninger, man træffer. Man skal mærke efter i maven og ikke blindt jagte CV’et eller rigide krav, som omgiver os overalt.

Hvad er den største beslutning, du har taget i din karriere?

Det var, da jeg sendte ansøgningen ind til min introduktionsstilling i anæstesi. Jeg valgte stædigt at jagte anæstesiuddannelsen og var virkelig nervøs for, om jeg var god nok til stillingen. Da jeg var frivillig på et felthospital i Syrien, manglede de anæstesilæger, og jeg blev taget under vingerne af nogle anæstesisygeplejersker, som lærte mig at bedøve i krigen. Siden traf jeg beslutningen om at blive anæstesiolog for forhåbentligt at kunne vende tilbage og arbejde i Syrien.

 


Esben Bjerre
Esben Bjerre

Journalist, podcast-, radio- og tv-vært

Hvad er en god karriere?

Det er vigtigt, at man laver noget, man synes er spændende, for det er trods alt en enorm procentdel af sit voksne liv, man skal bruge på det. Alle kan ikke leve af deres hobby, men det ville være hårdt, hvis jeg hver eneste dag skulle stå op og tænke: Shit, nu skal jeg på arbejde igen. Det gør man nogle gange uanset hvad, men de fleste dage skal det helst være sjovt.

Hvad kræver det at opnå succes?

Det kræver, at man finder ud af, hvad der er vigtigt for en. Det er en erkendelse, det tager tid at komme til desværre. Unge bliver presset til at tage den beslutning ret tidligt nu, men man må huske, at det er de færreste brancher, der er fuldstændig lukket af, selvom man ikke blev lige det, man drømte om. Det kræver også held og hårdt arbejde, og de første år af ens karriere er meget bestemmende for, hvilke muligheder man får. Praktikken er et godt udstillingsvindue, til at kunne få lov at vise, hvad man kan, og som nyuddannet er det vigtigt, at man ikke sætter sig ned og tænker: Sådan, nu har jeg min gode overenskomst, og så kan jeg tjekke ud kl. 16. Der tror jeg godt, man må bide tænderne 5 % mere sammen nogle gange.

Hvad er den største beslutning, du har taget i din karriere?

Det var nok, da hele min karriereplan efter min praktik på DR Nyheder blev sat til side. Jeg troede, jeg skulle være nyhedsjournalist og lave Deadline og sådan noget. Men jeg fik tilbuddet om at være med til at lave et noget anderledes program på P3. Det har betydet meget for min karriere, at jeg valgte at sige ja til det. Man må nogle gange tænke: Jeg er ikke 45 år og sidder med et kæmpe huslån, så måske burde jeg tage chancen og se, hvor det bærer hen.

 


Johan Bülow
Johan Bülow

Iværksætter og grundlægger af Lakrids By Johan Bülow

Hvad er en god karriere?

En god karriere er at arbejde med noget, man synes er sjovt, og at lave noget man tænder på og ønsker at grundiggøre. Det skulle gerne skabe profit og frihed, som selvfølgelig er en fordel, man ofte først opnår med tiden.

Hvad kræver det at opnå succes?

For det første kræver det hårdt arbejde, og det kræver, at man holder gejsten oppe, selv hvis man møder modgang. Ellers kræver det masser af fokus på produktet og en smule held.

Hvad er den største beslutning, du har taget i din karriere?

Umiddelbart var den største beslutning emnet lakrids. Jeg har altid vidst, at min tilværelse skulle skabes via min egen forretning og mit eget produkt. Det store spørgsmål var, i hvilken produktmæssig retning jeg skulle gå. Jeg er glad for, at emnet lakrids blev valgt.

Det blev valgt, fordi jeg elskede lakrids og mente, der lå en helt ny verden af nydelse gemt i det, både hvad angår slik, mad, øl, bagværk osv. Det viste sig at være en svær opgave, da opskrifter på lakrids, der virker, ikke var sådan at få fat i. Efter mange forsøg og uendelige timers arbejde bar vores anstrengelser heldigvis frugt.

 


Camila Ley Valentin

Camilla Ley Valentin

Iværksætter, grundlægger og CCO hos Queue-it

Hvad er en god karriere?

Det er en karriere, der er i udvikling hele tiden. Det gælder både i de store træk, men også på daglig basis, hvor man gerne må lære noget nyt hver dag. Jeg ville ikke bryde mig om at være i en rolle, hvor jeg havde alle svarene, når jeg mødte på arbejde. Derudover har jeg fået meget ud af at arbejde i internationale miljøer. Det behøver ikke betyde, at man arbejder i forskellige lande, men jeg har fået meget ud af at have en internationalt orienteret karriere. Og så er en god karriere en karriere med visioner, altså hvor man har nogle mål for, hvor man skal hen over en overskuelig årrække.

Hvad kræver det at opnå succes?

Man skal være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og så kræver det hårdt arbejde. Man skal være villig til at tage lidt mere ansvar, end man tror, man kan klare, og man skal turde sige ja til nogle opgaver, selvom man ikke umiddelbart ved, hvordan man løser dem. Så må man spørge undervejs og lære noget nyt. Derfor er mod også en vigtig faktor. Personligt netværk skal heller ikke underkendes, og det er vigtigt, man begynder at etablere sit erhvervsnetværk allerede som studerende.

Hvad er den største beslutning, du har taget i din karriere?

Det der har haft størst betydning, var nok at jeg valgte at skifte fra shipping til it-branchen. Det var en aktiv beslutning jeg traf, og samtidig flyttede jeg fra USA til Danmark uden at have et nyt job. Det oplagte svar ville nok have været, at den største beslutning var at starte sin egen virksomhed, men for mig har det ikke været en så stor beslutning, som det med at forlade hvad jeg havde etableret i USA og samtidig helt skifte branche.