På et hårdt og konkurrencepræget jobmarked kan det føles som en umulig opgave at skulle skille sig ud. En Master of Business Administration (MBA-grad) er et kraftfuldt værktøj, som giver dig mulighed for at stige i graderne og kickstarte en international karriere.

I 2015 og 2016 alene var der på globalt plan en vækst i antallet af MBA-jobs på 13 %, og MBA’en har hjulpet mange mennesker med at tage det næste udfordrende skridt i deres karriere.

En MBA og Executive MBA er enormt attraktive for både arbejdsgivere og medarbejdere, og indeholder et pensum bestående af emner og fag, som er brugbare i ledelse. Pensummet dækker over undervisning i marketing, regnskab, drift og ledelsesfærdigheder – kompetencer og viden som er nyttige for alle, der ønsker at få en karriere som leder inden for alt fra den offentlige sektor til marketing og HR.

Ved at kombinere teori med praktisk erfaring, kan en MBA løfte din karriere til nye højder. Uddannelsen er desuden international anerkendt, så uanset hvor du er i verden, kan en MBA-grad give dig en professionel uddannelse, som får dig til at skille dig ud som kandidat på jobmarkedet.

Her får du seks bud på, hvordan en MBA kan starte din internationale karriere.

1. Du har boet i udlandet

MBA-programmer bliver udbudt på top-universiteter i hele verden, så du kan vælge at studere i et land, du altid har drømt om.  Det er din chance for at flytte et nyt sted hen, opleve og udforske en ny kultur, alt imens du tager skridt i retning af en international karriere.

Mange arbejdsgivere kigger efter international erfaring på CV’et – det viser, at du er omstillingsparat, og at du har klaret udfordringer uden støtte fra dit normale netværk. Det at være ressourcestærk og modstandsdygtig er gode træk for alle, som ønsker at besidde en lederstilling.

2. Studér, hvor du vil arbejde

At læse en MBA kan være første skridt, hvis du gerne bosætte dig et sted, hvor du gerne vil arbejde og bo i fremtiden. Det giver dig mulighed for at lære landet at kende, før du hiver teltpælene fuldstændigt op og flytter dertil permanent. Det giver også mulighed for at netværke og få kontakter til lokale virksomheder, som kan være relevante, når du bliver færdiguddannet.

Hvis du ikke ønsker at flytte fra din nuværende bopæl eller job, kan en Executive MBA, deltids-MBA eller Distance Learning måske være noget for dig.

3. Finpuds dit engelsk (eller det lokale sprog)

Mange MBA’er har engelsk som undervisningssprog, så de, som ikke har engelsk som modersmål, kan forbedre deres sproglige kompetencer og få et kendskab til virksomhedsterminologier, som er brugbare efter uddannelsen.  Engelsk er stadig det mest brugte sprog blandt virksomheder, så det er nødvendigt, hvis man ønsker en international karriere.

Du kan også lære et andet sprog, hvis du flytter til et sted, hvor de lokale ikke taler engelsk. Det er attraktivt for arbejdsgiveren, at du har flere sprog på dit CV, og med en toårig MBA er der rig mulighed for som minimum at lære det grundlæggende.

4. Styrk dit internationale netværk

Ofte vil du studere side om side med andre erfarne karrierefolk fra andre lande og brancher – og de er der af samme grund som dig: For at styrke deres karriere. At studere sammen er en god måde at begynde at forme dit internationale netværk, og du vil samtidig få gavn af at få internationale perspektiver på problemstillinger i løbet af kurset.

Desuden vil professorerne og fakultetet på universitetet ofte have et stort netværk, og de vil med glæde lægge et godt ord ind for dig hos deres kontakter. Selv hvis du vælger at flytte tilbage til dit hjemland efter dimissionen, vil det netværk du har opbygget, imens du har læst en international MBA, være uvurderligt og skabe mange muligheder i fremtiden. 

Find en MBA på et internationalt universitet

5. Få international erfaring

Når du læser en MBA i et andet land, giver det dig international erfaring og gør dig mere attraktiv for arbejdsgivere. Det kan også gøre, at du skiller dig ud fra mængden, og det giver dig det “internationale mindset”, som virksomheder ofte efterspørger i takt med at verden bliver mere globaliseret. 

Mange MBA-programmer kræver, at du gennemgår et praktikforløb, før du kan færdiggøre uddannelsen. Dette kan i sig selv hjælpe dig med at få skabt et netværk i en virksomhed, som du gerne vil arbejde for – og dermed potentielt føre til et job efter programmets afslutning.

6. Der er mangel på nyuddannede over hele verden

MBA-markedet er stærkt voksende, og mulighederne bliver større for hvert år. USA, Indien og Brasilien er lige nu de steder i verden, hvor der bliver ansat flest MBA-dimittender – tæt fulgt af Canada, Singapore og Kina.

Desuden viste GMAC ‘Corporate Recruiters Survey Report 2017’, at 86 % af 959 interviewede arbejdsgivere havde planer om at ansætte nyligt færdiguddannede MBA’ere, og 52 % havde planer om at hæve startlønnen for MBA-dimittender.

På baggrund af undersøgelser fra QS, finder man de højeste lønninger for MBA-dimittender i Schweiz, hvor årsindkomsten $140.900 (inklusiv bonus), tæt forfulgt af USA, Canada og Frankrig.