”Det er klart, at der som headhunter er meget høje krav til etik og fortrolighed. Derfor bliver det af mange opfattet som et meget hemmelighedsfuldt erhverv. Og hvis man holder møder med en administrerende direktør i en stor virksomhed, er der selvfølgelig ingen, der må vide det,” fortæller Ulrik Bo Andersen.

Han afviser dog, at headhuntere bruger falsk overskæg og mørke briller til at camouflere deres hemmelige ærinder.

”Vi er jo med på sidelinjen i erhvervslivet, så vi skal gerne ligne de mennesker, vi omgås. Derfor er headhunteruniformen bare et helt almindeligt jakkesæt.”

Arbejde i det skjulte

Men hvad laver en headhunter helt præcist?

”En headhunter er en, der er på evig jagt efter erhvervsfolk og dygtige talenter. Det er en, der hjælper virksomhederne med at optimere deres forretning, som har forståelse for kompetencebehovet og det at kunne matche behovet med de forskellige talenter,” forklarer Ulrik Bo Andersen og erkender, at det at være headhunter ofte er en lidt lyssky affære.

”Vores arbejde foregår tit i det skjulte. Vi analyserer virksomhederne og deres kompetencebehov, laver persontest på ledere og medarbejdere i organisationen, men også på den mulige kandidat til jobbet,” fortæller han og fortsætter:

”En typisk hverdag i en headhunters verden består af en masse møder og en masse telefonsamtaler. Der er måske to-tre møder i forskellige virksomheder, så er der typisk et par netværksmøder eller kaffeaftaler med mulige kandidater, og derimellem er der så en masse telefonsamtaler,” siger Ulrik Bo Andersen.

Talenter på sigtekornet

Har du et særligt talent, kan det derfor godt være, at du kan komme i en headhunters søgelys – selv som nyuddannet, forklarer Ulrik Bo Andersen.

”Alle headhuntere er interesserede i talenter,” siger han og uddyber:

”Et erhvervstalent er for mig en person, som har et nærmest medfødt talent for en given stilling, han/hun er samtidig bevidst om det og er villig til at udnytte sit talent fuldt ud. Talent gør det altså ikke alene, man skal være bevidst om det og være villig til at sætte andre forhold og interesser til side for det.”

Ulrik Bo Andersen vurderer også, at headhunting efterhånden er mere reglen end undtagelsen, når det kommer til ledelsesposter i erhvervslivet.

”Jeg ser headhunting som en helt naturlig del af erhvervslivets mekanismer. Folk ved godt, at det er sådan, det foregår. Og til de lederstillinger og specialiststillinger, hvor der er brug for særlige kompetencer, tager man som regel headhunting i brug. Headhunting er en sikring af, at man kommer hele vejen rundt. Vi afdækker alt og ser på hvem, der er den bedste i den givne branche på det givne tidspunkt,” siger Ulrik Bo Andersen.

Det bedste ved at være headhunter ifølge Ulrik Bo Andersen er, at man kommer tæt på en masse mennesker og er med til at hjælpe dem i deres karriere.

”Det er spændende at være sparringspartner for virksomhedsledere, og derudover kan jeg godt lide den selvstændige arbejdsform og dynamikken i jobbet – ikke to dage er ens.”

Det værste er, hvis en kandidat springer fra tæt på målstregen.

”Hvis man ved, at man har det rigtige job til kandidaten, og man kan mærke at et skifte ville være godt for ham – så er det rigtig ærgerligt, hvis han får kolde tæer.”

Ulrik Bo Andersens råd til nyuddannede:

  1. Tænk over, hvad du virkelig er god til – altså rigtig god og nærmest unik til. Det er vi alle på en eller anden måde, vi skal bare finde ud af det. Det er en blanding af faglige og personlige kompetencer.

  2. Når du har fundet ”de vise sten” – (det kan faktisk tage årtier, men jo tidligere man prøver, jo bedre), så ved du hvilket job, du skal gå målrettet efter.

  3. Du kan blive i tvivl om du nu er på rette vej eller ej – så godt kender du jo endnu ikke erhvervslivet, og der er jo masser af muligheder – men forbliv målrettet.

  4. Se på jobportalerne, hvilke headhuntere eller beslutningstagere, der typisk arbejder i dit talentfelt. Kontakt dem systematisk og fortæl din historie. Jo mere afklaret du er, og jo mere stålfast du er på din karriere, des større indtryk gør du.

  5. Når nu du ved, hvad du er bedst til, er der jo ingen anden vej – du SKAL have overbevist headhunteren eller beslutningstageren – og det er der ingen grund til at skjule for dem.

  6. Hvis du virkelig ”brænder igennem” hos headhunterne, vil de hjælpe dig på vej og formidle netværk og relationer, selvom de sandsynligvis ikke har stillinger for nyuddannede.

Sådan bliver du headhuntet

  • Find ud af hvilke headhuntere, der begår sig i din branche og netværk.

  • ”Kontakt os! Nogle har måske lidt berøringsangst med at kontakte headhuntere, men vi vil gerne kontaktes. Man kan sende os et CV eller ringe til os, så kan vi gennem en telefonsamtale pejle os ind på, hvem personen er”.

  • ”Opdater dit CV på LinkedIn og kontakt også relevante headhuntere på den måde. Sæt dig i det hele taget godt ind i LinkedIn`s muligheder. Det er dit suverænt største udstillingsvindue for headhuntere og researchere”.