De favorable arbejdstider, den flade organisationsstruktur, fokus på medarbejdernes faglige udvikling og forsikringerne mod arbejdsløshed betyder, at vi alt i alt er tilfredse arbejdstagere her i Danmark. Faktisk så tilfredse, at vi har fundet et ord for det, nemlig arbejdsglæde. Men hvordan vælger man en karriere, der virkelig opfylder ordets mening – gør dig glad?

Hvad handler arbejdsglæde om?
Overvejelserne er vigtige. Alexander Kjerulf, der grundlagde glædes-konsulatet Woohoo og er forfatter til bogen ”The happy hour is 9 to 5” har sagt: ”Du kommer formentlig til at bruge flere af dine vågne timer på dit arbejde end noget andet sted, og forskning viser, at hvis du hader dit job, går det ud over resten af dit liv også.” Mens hovedparten af europæerne er tilfredse med deres arbejdsliv (Eurofond, 2012), lyder det samtidigt fra omkring 60 %, at de ville gå efter en anden karriere, hvis de kunne starte forfra.

Så hvad skal du overveje, når du som nyuddannet står med muligheden for at vælge dit første job? Alexander Kjerulf forklarer, at når de fleste tror, at arbejdsglæden handler om lønstigninger, bonuser, frynsegoder og forfremmelser, tager de faktisk fejl.

Arbejdsglæde handler om resultater og relationer, hvilket vil sige, at man skal være knalddygtig til det, man gør og gøre det sammen med mennesker, man kan lide. Det betyder ikke, at indkomst ikke også er vigtig. Men det er dokumenteret, at betydningen på vores lykke er meget lille, når indkomsten overstiger 57.000 Euro om året (Kahneman & Deaton, 2010).

I stedet spiller andre faktorer en vigtig rolle. Det, der giver mening for dig, er arbejdsglæde. Meik Wiking, direktør for Institut for Lykkeforskning i Danmark, har engang sagt, at ”generelle indikatorer på arbejdsglæde er autonomi, fleksibilitet og at du er dygtig til det, du gør.

Autonomi og engagement er det vigtigste - måske...
Iværksættere er gennemsnitligt en smule lykkeligere end andre professionelle, hvilket egentligt er overraskende, fordi de typisk arbejder lidt hårdere og har lidt længere dage end andre. Men de er formentlig lykkeligere i deres arbejde, fordi de oplever et højt niveau af autonomi og er engagerede i og stolte af deres arbejde.

Filosof Roman Krznaric, der også er forfatter til bogen ”Hvordan du finder et meningsfuldt arbejde”, mener at penge, status og det at gøre en forskel er centralt for en tilfredsstillende karriere.

I næste række tæller det at bruge sine evner og at følge sine passioner. Hvor forfriskende det end er at høre en filosof forsvare penge og status, advarer Roman ligeledes mod ”at forfølge en karriere, som samfundet anser for prestigefyldt, men som du selv ikke er fuldstændigt engageret i – og som ikke tilfredsstiller dig i hverdagen.”

Vi kan ikke altid regne ud, hvad der vil bringe os lykke
Inden du lander på arbejdsmarkedet, har du formentlig ikke haft de store muligheder for at undersøge, om det er den livsstil, der følger med et prestigefyldt job, eller om det snarere er at føle, at dit arbejde giver mening, der matcher dine værdier og præferencer. Du kan ikke på forhånd vide, hvordan det vil være at arbejde fra ni til fem i to eller 35 år på et advokatkontor eller i en NGO.

Samtidig peger undersøgelser på, at vi generelt er ret dårlige til at bedømme, hvor lykkelige vi vil være i forskellige fremtidige situationer. Begrænset adgang til viden om vores egne præferencer på arbejdsmarkedet kan betyde, at vores jagt på lykke kan ende med at gøre os ulykkelige!

Hvis vi omvendt accepterer disse begrænsninger, kan vi redde os selv fra en hel del frustration og i stedet fokusere på, hvad vi KAN gøre for at få indsigt i et job. Det kan ske gennem praktikforløb, studenterarbejde eller ved at tale med mennesker, der besidder de jobs, du er interesseret i. Det er vigtigt at huske, at valget af et job, som du tror, du vil være glad i, kun er første skridt mod et tilfredsstillende arbejdsliv.

Roman Krznaric understreger, at ”et kald er ikke noget, vi finder – det er noget, vi får til at gro – og vokser ind i”. På den ene side kan det betyde, at du kan skifte job eller karriereretning, når du efterhånden har erkendt, hvad der betyder noget for din arbejdsglæde. Men på den anden side kan det betyde, at du skal se muligheder for at tilpasse din måde at arbejde på i dit nuværende job.

Du skal selv skabe dit arbejde
Nøglen til arbejdsglæden er at træde et skridt tilbage fra den daglige trummerum og overveje, hvordan du kan gentænke dit arbejde. Hvor vide rammer har du til at påtage dig nye opgaver og forme dit job, så det passer bedre til dig?

Amy Wrzesniewski, associate professor ved Yale School of Management, har sagt, at ”du skal være sikker på, at du skaber dit job, og ikke lader dit job skabe dig.”

Det, du skal sigte mod gennem så kvalificerede beslutninger som muligt, er arbejde, der giver mening for dig, og som du er dygtig til inden for de rammer, der er mulige. Aristoteles sagde det meget simpelt: ”Der, hvor verdens behov og dine evner mødes, finder du dit kald.”