' Fra SU til løn i 3 enkle trin

Fra SU til løn i 3 enkle trin

Du har netop afsluttet din sidste eksamen og glæder dig over, at du nu kan skifte studiebøgerne og de mange aftener på læsesalen ud med et fuldtidsjob eller lidt tid på dagpenge, inden du finder drømmejobbet. Men hvordan tackler du at gå fra studie til dagpenge eller løn? Og hvilke økonomiske forhold, skal du tage højde for, som du ikke skulle tænke på, da du var på SU?

2020-01-17 10:54:00
Move On

Når du har læst vores 3-trins-guide, lover vi, at du er økonomisk godt klædt på til livet efter studierne.


1. Få tjek på a-kasse og fagforening

Hvad enten du har scoret drømmejobbet, eller du er ledig og på udkig efter den helt rette stilling, er a-kassen den, der forsøger dig, når du er ‘in between’ jobs.

Hvis du er arbejdsløs, skal du senest 14 dage efter, du har fået karakter for din sidste eksamen, ændre dit medlemskab fra studerende til nyuddannet hos din a-kasse. Det betyder, at du går fra et billigt eller måske endda gratis studiemedlemskab til at betale almindelig medlemskontingent, som ligger i omegnen af 450-500 kroner om måneden.

Se fx vores liste med a-kasser, der er udbredte blandt højtuddannede.

Hvis du derimod har scoret et job, skal du også senest 14 dage efter, du har fået karakter for den sidste eksamen, ændre dit medlemskab fra studerende til nyuddannet/dimittend. Selvom du starter i nyt job og ikke tænker, at du får brug for a-kassen, er det altid en god idé at være forsikret mod arbejdsløshed.

Når du har tjek på a-kasse-situationen, bør du også overveje at melde dig ind i en fagforening. Er du blevet opsagt uden grund? Eller får du ikke den løn, du er berettiget til? Så er fagforeningen din ‘go to guy’, der hjælper dig, når du har brug for hjælp.


2. Opdatér budgettet 

Når du skifter SU’en ud med dagpenge eller løn, kommer dine udgifter og indtægter også til at ændre sig, og derfor er det en rigtig god idé at opdatere dit budget.

Her er nogle af de udgifter, der kan komme til at ændre sig: 

  • Bolig - hvis du eksempelvis går fra ungdomsbolig til almindelig lejlighed. 
  • Studieforsikring - når du ikke længere studerer, ændrer prisen på dit medlemskab sig også, hvis du tidligere har nydt godt af en studieforsikring. 
  • Transport - måske har du fået et job, der gør, at du har brug for en bil. 
  • Kontingent til a-kasse og fagforening.

Husk også at opdatere din forskudsopgørelse, når din indtægt ændrer sig, så du ikke ender med at få et skattesmæk. 


3. Overvej dine økonomiske prioriteter 

Selvom du får et højere rådighedsbeløb, når du vinker farvel til SUen, er det ikke sikkert, du skal til at leve som en konge og fyre penge af på tøj og latte. Stop op og overvej, hvad du i fremtiden gerne vil med dine penge.

Her er et par forslag:

  • Større opsparing eller investering
  • Rejser
  • Bil
  • Indskud til lejlighed eller udbetaling til bolig
  • Større gaver til dine kære
  • Flere restaurantbesøg

Er du klar til at indtage livet efter SU? God fornøjelse!


Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis penge-app, der hjælper over 330.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger dine penge på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler afsted til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.

 

 

Sponsored article
22.002 readers
Updated on 17.01.2020

Read also...


A-kasser for højtuddannede
Måske er du en af de heldige, der får job direkte efter endt uddannelse. Men hvis ikke, så kan et medlemskab af en a-kasse være afgørende for din privatøkonomi. Se her, hvilken a-kasse der passer bedst til dig. Og husk at melde dig ind senest 2 uger efter dimissionen!
Move On Career
Økonomisk zen under jobsøgning
Læs med her, hvor vi giver dig tre gode råd til at få mere ro på finanserne og ikke mindst tankerne om dem!
Mette Werlauff, Spiir.dk
JustSæt i værk!
Jesper Buch er business-angel. Han investerer i iværksætterprojekter baseret på gode idéer, ambitioner og hårdt arbejde. Og han ved, hvad det går ud på. I 2000 startede han selv Just-eat op i en kælder i Kolding. I dag sidder han i Sydspanien og er mulitmillionær.
Move On Career
Hvad er en god karriere?
Hvad er en god karriere? Tre skarpe spørgsmål til fire skarpe profiler.
Move On Career
Start din egen virksomhed i 3 simple trin
Som nyuddannet står verden åben for dig: Skal du ud og opleve verden? Skal du arbejde freelance? Bliver du tilpas ved tanken om en tryg 8-16 hverdag ved et skrivebord? Eller drømmer du om at starte din egen virksomhed?
Karen Johanne Iversen, Spiir.dk (sponsorartikel)
Nyuddannet og konsulent
En unik værktøjskasse inden for analyse og forandringstænkning. Men også en hverdag med stort arbejdspres og hårde stunder, når man er med til at nedlægge stillinger. Læs om Ask Jessens erfaringer som konsulent
Move On Career
Selv en vinder kan tvivle
EM-guld, VM-guld, OL-guld. Han har vundet det meste som træner for håndboldlandsholdene. Alligevel kan han stadig komme til at tvivle på sine evner. Mød manden, som skabte medaljeregn i dansk håndbold og egentlig fik jobbet ved et tilfælde.
Move On Career
HPT