' Brug din arbejdsløshed aktivt

Brug din arbejdsløshed aktivt

Arbejdsløshed behøver ikke bare at være spildt tid efter endt uddannelse. Arbejdsløsheden kan bruges til at lære mere om dig selv og udvikle dine evner – og måske skabe et job for fremtiden.

2020-07-17 13:12:00
Move On

Efter mange år på skolebænken drømmer de fleste nyuddannede om straks at komme i gang med arbejdslivet og bruge deres viden til noget aktivt. Men i stedet for en lynkarriere får mange det ene jobafslag efter det andet og kommer til at stå som arbejdsløse, nu hvor det hele ellers lige skulle til at gå i gang.

Men arbejdsløsheden kan faktisk udnyttes til at forbedre dine karrieremuligheder og give en klarhed omkring fremtiden, som du kan bruge i hele dit arbejdsliv. Det handler om, at du tager din jobsøgning i egen hånd og bruger arbejdsløsheden aktivt.

Hvad kan du tilbyde?

"Først og fremmest skal du i gang med en proces, hvor du skal vide, hvad du kan, og hvad du kan tilbyde virksomhederne. Du skal afklare dig selv og virksomhedernes behov," forklarer Anne Marie Andersen, der er chefkonsulent hos Konsulenthuset Ballisager, som blandt andet holder jobsøgningskurser og rådgiver ledige om vejen til arbejdsmarkedet.

Som første skridt til at bryde arbejdsløsheden som nyuddannet er det vigtigt at gøre sig klart, at der er stor forskel på at sidde bag uddannelsesinstitutionens mure og så at komme ud i det virkelige arbejdsliv.

Mød virksomhederne personligt

"Det er i mødet med virkeligheden, afklaringen sker, og derfor begynder den ideelt set allerede under uddannelsen. Her kan du finde ud af, hvad du vil og kan ved at gå på f.eks. karrieremesser og være til virksomheders Åbent Hus-arrangementer. Som nyuddannet kan det også være med til at give dig et billede af, hvilken retning du skal i," forklarer Mette Vestergaard. Hun er administrerende direktør i Mannaz, der arbejder med kompetenceudvikling for virksomheder og enkeltpersoner.

Umiddelbart kan det godt lyde lidt abstrakt, men det er faktisk ret enkelt at gå til, mener Anne Marie Andersen fra Konsulenthuset Ballisager.

”Vores erfaringer er, at der sker en stor afklaring, når man kommer ud i den virkelige verden. For at blive afklaret kan man se på folk med samme baggrund som en selv: Hvad laver de? Man kan lade sig inspirere af stillingsopslag og se, hvad de kræver. Det kan godt være lidt af et detektivarbejde, men det virker”.

Det handler om at spore sig ind på, hvordan du som nyuddannet kan bruge den grønne revolution

Forstå virksomhedens udfordringer

Næste skridt i processen er at kunne sætte ord på det, du er blevet afklaret omkring. Hvad er dine mål? Hvor vil du hen med din karriere? Hvad kan du tilbyde? Og du skal kunne præsentere det både mundtligt og skriftligt.

For når du er kommet så langt, kan du begynde at finde ud af, hvad det er ved netop dig, som virksomhederne bare ikke kan undvære.

”Hos virksomhederne er der nogle mega-trends, man som nyuddannet kan prøve at spore sig ind på. Grønne investeringer er for eksempel i fokus hos rigtig mange virksomheder. Derfor er der rigtig mange nye jobs, der relaterer til energi og vedvarende energi," siger siger Mette Vestergaard fra Mannaz.

"Det handler om at spore sig ind på, hvordan du som nyuddannet kan bruge den grønne revolution – også selvom det umiddelbart er uden for dit felt. Pointen er, at du altid skal forholde dig til virksomheden, se på dens udfordringer og muligheder, og hvad du selv kan bidrage med.”

Kom ud i virkeligheden

Og så handler det ellers om at komme ud i virkeligheden og gøre sig nogle erfaringer. Det kan for eksempel være gennem virksomhedspraktik eller job med løntilskud, som er nogle af de muligheder, man har som ledig.

"Vi lægger stor vægt på kontakt til virksomheder hos Ballisager," siger Anne Marie Andersen.

"I praktikken får du mulighed for at vise en arbejdsgiver, hvad du kan. Mange skaber sig også et helt nyt arbejdsområde under praktikken, og alene det at have kontakten til virksomheden er med til at skabe yderligere afklaring og netværk. Vi oplever gang på gang, at kontakt skaber job,” siger hun og giver et eksempel: "Man bliver klogere på sig selv i praktikken. En nyuddannet jurist, jeg talte med den anden dag, der er i praktik, vidste slet ikke, at hun var så god til sit arbejde, som hun faktisk er. Det giver selvtillid at prøve sig selv af.”

Virksomheden skal tænke, at du kommer som et friskt pust og virkelig ved noget om det nyeste nye fra DTU, CBS, eller hvor du er uddannet fra.

Vis initiativ og vilje

Når du har etableret kontakt og står i virksomheden, er det, at du har muligheden for at vise, hvad du duer til. Både over for virksomheden og over for dig selv, fortæller Mette Vestergaard fra Mannaz og forklarer, hvordan hun deler processen i mødet med virksomheden op i to: Det adfærdsmæssige & det værktøjsmæssige:

"Adfærdsmæssigt handler det meget om at vise initiativ og vilje. Virksomheden skal tænke, at du kommer som et friskt pust og virkelig ved noget om det nyeste nye fra DTU, CBS, eller hvor du er uddannet fra. Og så skal du vise en enorm kapacitet og effektivitet: Du skal simpelthen kunne få noget fra hånden," forklarer hun.

I forhold til værktøjerne er det naturligvis relevant med den rigtige baggrund og faglighed. Specielt fagligheden har virksomhederne et stigende fokus på, fortæller Mette Vestergaard.

"Sproget er også blevet helt centralt. Hvis du taler flere sprog flydende, er det virkelig noget, der lægges mærke til, og det er et område den her generation virkelig har fordele i. Så man kan forbedre sig ved at tage på sprogkurser og udvikle sig."

Den nyuddannedes fordele

I værktøjskassen er de digitale kompetencer også noget, virksomhederne lægger mærke til – og her skal man slå til som nyuddannet, mener Mette Vestergaard.

"Virksomhederne vil bruge de sociale medier aktivt, og det har mange unge nyuddannede en viden om, som de kan udnytte. Her skal du igen vise over for virksomheden, hvad det er, du kan, som de ikke kan undvære," siger hun og opsummerer sit bedste råd til nyuddannede:

"Bliv spids på, hvad det er, du kan. Du skal slå på dit initiativ, din vilje og din effektivitet. Vær opmærksom på, hvordan du arbejder, hvilke redskaber, du bruger og hvilke resultater, du skaber. Det er værktøjer, du kan bruge i hele din fremtidige jobsøgning og karriere."

Brug arbejdsløsheden aktivt!

  • find ud af, hvad du vil, kan, og er god til – og hvad du skal stramme op på
  • afklar, hvad netop du kan tilbyde en fremtidig arbejdsgiver
  • sæt dig ind i tidens virksomhedstrends og tænk kreativt – også uden for dit fagområde
  • kom ud til virksomhederne og vis, hvad du kan – kontakt skaber job
Move On editors
124.293 readers
Updated on 17.07.2020

Read also...


A-kasser for højtuddannede
Måske er du en af de heldige, der får job direkte efter endt uddannelse. Men hvis ikke, så kan et medlemskab af en a-kasse være afgørende for din privatøkonomi. Se her, hvilken a-kasse der passer bedst til dig. Og husk at melde dig ind senest 2 uger efter dimissionen!
Move On Career
Alt om dagpenge
Hvis du, som mange nyuddannede ikke står med en ny ansættelseskontrakt i hænderne lige efter din sidste eksamen, så er dagpenge din økonomiske redning indtil dit første job.
Mette Werlauff, Spiir.dk
Jobsamtale: Sådan!
Hvilke spørgsmål kan du blive stillet til en jobsamtale? Vi har spurgt personaleansvarlige i små og store, offentlige og private virksomheder, så du kan få en idé om, hvilken type spørgsmål du med fordel kan forberede dig på.
Move On Career
Nyuddannet i mindre virksomhed
Hvad skal du have fokus på i den uopfordrede ansøgning, når du søger job hos små og mellemstore virksomheder?
Move On Career
Bliv synlig for arbejdsgiverne
Vi hører det hele tiden: Traditionel jobsøgning er kun én vej at gå mod drømmejobbet. At synliggøre sig selv i de rette fora er lige så vigtigt. Men hvordan gør du?
Move On Career
Bliv headhuntet!
Headhunter Ulrik Bo Andersen fortæller her, hvordan han finder de helt rigtige medarbejdere til de virksomheder, der efterspørger hans skarpe øje for det perfekte match. Find også ud af, hvordan du selv kommer i headhunternes søgelys.
Move On
Land drømmejobbet som nyuddannet
Med et par tips får du her hjælp til din ansøgning, så den skiller sig ud i bunken af ansøgere og sikrer dig en samtale.
Texta.dk (Sponsorartikel)
Nyuddannet og konsulent
En unik værktøjskasse inden for analyse og forandringstænkning. Men også en hverdag med stort arbejdspres og hårde stunder, når man er med til at nedlægge stillinger. Læs om Ask Jessens erfaringer som konsulent
Move On Career
HPT