' Nyuddannet? Her er alt, hvad du skal vide om dagpenge

Nyuddannet? Her er alt, hvad du skal vide om dagpenge

Hvis du, som mange nyuddannede ikke står med en ny ansættelseskontrakt i hænderne lige efter din sidste eksamen, så er dagpenge din økonomiske redning indtil dit første job.

2024-10-03 11:27:00
Move On

Finally! Efter mange år på skolebænken er du endelig færdiguddannet. Verden står for dine fødder, og du er så klar på at bruge alt det, du har lært på din uddannelse i dit drømmejob. Men står du ikke lige med en ny ansættelseskontrakt i hænderne efter din sidste eksamen, så er dagpenge din økonomiske redning, indtil du får scoret et job.

Men det gælder om at holde tungen lige i munden, når det handler om dagpengereglerne, derfor guider vi dig her gennem alt det, du skal vide om dagpenge.

Først og fremmest: Hvad er dagpenge?

Når du er arbejdsløs og ikke får en fast indtægt, kan du få dagpenge som en slags erstatning for din løn, så du har noget at leve for, mens du er ledig på jobmarked. Du kan altså se på dagpenge som en slags ledighedsforsikring, som du kan få, hvis du er arbejdsløs og medlem af en a-kasse. 

Dagpenge som nyuddannet?

Hvis du er nyuddannet og jobsøgende, skal du have været tilmeldt en a-kasse i mindst et år for at kunne modtage dagpenge fra den dag, du afslutter dit studie. Nåede du ikke at melde dig ind i en a-kasse et år inden du afsluttede din uddannelse? Det betyder ikke alverden! Du kommer bare i karantæne i en måned – en såkaldt karensperiode. Og måneden efter du blev færdiguddannet, vil dagpengene tikke ind på din konto. 

Derudover er der nogle andre regler, som du skal overholde for at modtage dagpenge. Du skal eksempelvis bo og opholde dig i Danmark, være jobsøgende og stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Hvor meget kan man få i dagpenge som nyuddannet?

Dagpengesatsen ændrer sig alt efter om du lige er blevet færdiguddannet, eller om du har mange år på bagen i jobmarkedet, ligesom din alder og hvor meget du tjente på dit forrige arbejde kan afgøre, hvor meget du kan se frem til at modtage i dagpenge.

Som nyuddannet kan du få 82% af den højeste sats som fuld- eller deltidsforsikret. Det er 13.644 kroner per måned som fuldtidsforsikret dimittend, eller 15.648 kr. hvis man er forsørger (2020). Er man derimod kun deltidsforsikret, er dimittendsatsen på 9.096 kroner om måneden, eller 10.432 kr. hvis man er forsørger (2020). Alle beløbene er før skat.

Supplerende dagpenge

Havde du et spændende studiejob, imens du var under uddannelse? Og kan det ikke lade sig gøre at forvandle studiejobbet til en fuldtidsansættelse? Så kan du overveje at beholde studiejobbet og modtage supplerende dagpenge. 

Kort sagt betyder supplerende dagpenge, at du kan få suppleret din løn med dagpenge, hvis du ikke arbejder på fuld tid. 

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke må arbejde mere end 30 timer om ugen på dit arbejde, og at der er en tidsbegrænsning på, hvor længe du kan få supplerende dagpenge. Du kan nemlig højest få supplerende dagpenge i 30 sammenlagte uger i en periode af 104 uger, altså to år.

 

Vi håber selvfølgelig ikke, at du vil stå i en situation, hvor du får brug for dagpenge. Men hvis det bliver nødvendigt, er der heldigvis hjælp at hente. Nu ved du i det mindste alt det vigtigste, du skal vide om dagpenge.


Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis penge-app, der hjælper over 300.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger dine penge på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler afsted til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.

 


 

De mest populære a-kasser for højtuddannede

 

Akademikernes A-kasse

Akademikernes a-kasse - AKA:
Akademikernes a-kasse er primært for uddannelser inden for jura, økonomi, samfundsfag, psykologi samt teknik og naturvidenskab som fx ingeniører og maskinmestre. Akademikernes a-kasse hjælper også gerne, når du skal skrive jobansøgninger. 

Besøg a-kassen

 

CA A-kasse

CA a-kasse:
CA a-kasse henvender sig primært til højtuddannede inden for kommunikation, IT, HR, økonomi eller marketing. CA tilbyder medlemmerne gratis coaching, karriererådgivning m.m.

Besøg a-kassen

 

FRIE A-kasse

FRIE
FRIE er for alle lønmodtagere uanset uddannelse.

Besøg a-kassen

 

Det Faglige Hus A-kasse

Det Faglige Hus:
Det Faglige Hus er både en a-kasse og en fagforening, og de er for alle lønmodtagere og selvstændige.

Besøg a-kassen

 

Ase A-kasse

Ase:
Ase er en uafhængig a-kasse og fagforening, der er ejet af deres medlemmer. Ase er åben for alle uanset om man er lønmodtager, selvstændig eller under uddannelse. Ase tilbyder bl.a. billige forsikringer til deres medlemmer.

Besøg a-kassen

 

24.309 readers
Updated on 03.10.2024

Read also...


A-kasser for højtuddannede
Måske er du en af de heldige, der får job direkte efter endt uddannelse. Men hvis ikke, så kan et medlemskab af en a-kasse være afgørende for din privatøkonomi. Se her, hvilken a-kasse der passer bedst til dig. Og husk at melde dig ind senest 2 uger efter dimissionen!
Move On Career
5 fordele ved at være medlem af en fagforening
Måske har du allerede tjek på alt det, der er fedt at have styr på, når du går fra studie til arbejdsliv. En af dem er at blive medlem af en fagforening.
Karen Johanne Iversen, Spiir.dk
Opskrift på finansiel frihed
Er du som nyuddannet på udkig efter dit første fuldtidsarbejde? Eller er du startet i arbejde og forestiller dig, at der går mange, mange år, før du kan trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet og de mange forpligtelser, der hører med til arbejdslivet?
Karen Johanne Iversen, Spiir.dk
Dimittend – husk a-kassen inden 2 uger
Har du lige overstået studiets sidste eksamen? Eller er dimissionsdatoen meget snart inden for rækkevidde? Først og fremmest tillykke - det er godt gået! Men inden du nu kaster dig over Xbox’en med vennerne eller drager udenlands med rygsækken, så overvej at melde dig ind i en a-kasse som noget af det første. Ellers risikerer du nemlig at gå glip af tusindvis af kroner!
Move On Career
Guide: A-kassens ABC
Hvad er en a-kasse, hvad kan den tilbyde og hvordan får du dagpenge? Find svarene her!
Move On Career
Land drømmejobbet som nyuddannet
Med et par tips får du her hjælp til din ansøgning, så den skiller sig ud i bunken af ansøgere og sikrer dig en samtale.
Texta.dk (Sponsorartikel)
Start din egen virksomhed i 3 simple trin
Som nyuddannet står verden åben for dig: Skal du ud og opleve verden? Skal du arbejde freelance? Bliver du tilpas ved tanken om en tryg 8-16 hverdag ved et skrivebord? Eller drømmer du om at starte din egen virksomhed?
Karen Johanne Iversen, Spiir.dk (sponsorartikel)
HPT