Knap

Start med at sætte en scene, som din tilhører kan forholde sig til. Det betyder, at du ikke skal begynde med at beskrive dit studieforløb, men derimod gøre det klart, hvilket felt eller hvilken branche, du har fokus på.

Knap

Beskriv derefter de aktiviteter, funktioner eller den problemstilling, som du er optaget af. Overvej i den forbindelse at illustrere dit fokus med et eksempel, som måske allerede er realiseret inden for branchen.

Knap

Ord som ”Kulturformidling”, ”Processer”, ”Integrerede systemer” eller ”Integration” spænder over en bred vifte af aktiviteter og kræver konkretisering.

Knap

Talen bør lægge op til videre dialog. Du kan selv runde af med spørgsmål, som inddrager din tilhører og er med til at holde dialogen i gang. Din vilje til dialog kan du eventuelt understrege med et visitkort.

Knap

Træning får talen til at leve! Afprøv talen på en god ven eller en anden, der kan fortælle dig, hvilket indtryk, du giver – herunder virkningen af dit kropssprog.

Knap

Sproget bør være dit eget talesprog. Du skal udrydde ord og vendinger, der giver for teknisk, for detaljeret eller for ”konstrueret” et indtryk.

Knap

Afslut fortællingen med et bud på, hvad du kan gøre for virksomheden, afdelingen eller branchen – alt efter hvilken situation, du er i.


Eksempel på en god og en dårlig elevatortale:

 

Her fik Henrik noget ud af sin tur til 8. sal:
Jeg hedder Henrik Schroll Graae og arbejder med kompetenceudvikling og HR. Jeg kan give dig et overblik over dine ansattes potentiale. Jeg finder frem til, hvad der motiverer dine medarbejdere. Når det er på plads, vil jeg gerne stå for et kompetenceforløb, så dine folk bliver endnu bedre til at løse deres opgaver. Jeg tilbyder at komme ud i din virksomhed i fire uger - gratis. Når jeg på den måde har lært jer bedre at kende, vil jeg komme med et konkret oplæg til, hvordan vi sammen kan styrke dit personale.

  Her spildte Henrik sin tid hele vejen til 8. sal:
Jeg hedder Henrik Schroll Graae og er cand. mag. i filosofi og historie med fokus på etiske problemstillinger. Studiet har især gjort mig i stand til at analysere og formidle svært stof. Jeg har tidligere arbejdet som lærer og rundviser på Orlogsmuseet og kunne godt tænke mig at arbejde i HR-afdelingen i en stor virksomhed. Selv om din virksomhed ikke er stor, er jeg meget interesseret, for jobbet hos jer kan være et fint springbræt til en større HR-afdeling.