Som nyuddannet vil du ofte se et stort antal stillinger i den offentlige sektor, fordi stillingerne i det offentlige skal slås op. Til gengæld er der mange stillinger i det private erhvervsliv, som aldrig bliver slået op.

Uanset hvilken sektor du søger i, vil du ofte skulle sende mange ansøgninger, før drømmejobbet er landet.

Det kan lyde nedslående, men du skal ikke fortvivle! Som nyuddannet skal du bare være meget proaktiv i jagten på det første job, som altid er det sværeste at få. Men der er masser af muligheder, hvis blot du kender dem.

Lille og mellem kan være vejen frem

Små og mellemstore virksomheder, der defineres som virksomheder med under 250 ansatte, kan i høj grad virke mindre synlige, da der ofte ikke er råd til at bruge penge på at promovere sig selv, og de kan derfor være et godt mål for din uopfordrede ansøgning.

Hvis du er i tvivl om, hvilke små og mellemstore virksomheder der findes, kan du bruge en erhvervsdatabase. Her kan man søge ud fra forskellige kriterier såsom branche, størrelse og beliggenhed.

Der er ikke så langt op til øverste direktør. Du skal måske bare gå op og banke på døren og fortælle om din fede ide.

Et er dog at finde frem til virksomhederne, noget andet er at finde ud af, hvad de kan bruge én til og dernæst overbevise dem om det. Det kræver hårdt benarbejde og meget research, men hvis du først får foden inden for, kan du havne i en rigtig spændende stilling, fordi du hurtigt vil få fingrene i et bredt område og derfor vil lære rigtig mange ting på kort tid. Du vil med stor sandsynlighed få masser af ansvar og mulighed for at udvikle dine ideer, fortæller Susanne Bruhn, som er karriererådgiver i CA a-kasse.

Kortere kommandovej

”Der er ikke så langt op til øverste direktør. Du skal måske bare gå op og banke på døren og fortælle om din fede ide, mens der i de større virksomheder er mange flere skridt op til chefen, og der er meget langt til beslutningerne. Hvis du har en ide og kan begrunde den, så får du oftere lov til at løbe efter den i de mindre virksomheder,” fortæller Susanne Bruhn, der dog tilføjer, at du måske bliver nødt til at være lidt mere ydmyg omkring lønniveauet i de mindre virksomheder end i de store.

Giv ikke op

Vejen til det første job kan være lang og krævende. Men det vil give afkast i længden, så bare gå i krig og se det som endnu en lærerig proces. Jo tidligere du griber de muligheder og råd, der er, jo bedre er dine chancer for at ramme et job hurtigt. Og selvom det kan virke grænseoverskridende at søge uopfordret, kan det være vejen frem. Man ved aldrig hvad eller hvem, der kan åbne døren på klem til en stilling. Det værste, der kan ske, er et nej! 

 

 

Susanne Bruhn, karriererådgiver i CA a-kasse, giver her sine bud på, hvordan man skal bære sig ad med jobsøgning i de små og mellemstore virksomheder:


1. Afklar dine kompetencer!

Hvad er det, du kan?


2. Find frem til virksomhederne

Benyt en erhvervsdatabase som fx Experian, som du ofte kan få adgang til gennem din a-kasse eller biblioteket. Et andet godt trick er Børsen, hvor man kan finde meget info om, hvor de forskellige virksomheder er på vej hen.


3. Research grundigt

Tag den journalistiske kasket på, og undersøg: Hvor er virksomheden henne, hvad er det for en type virksomhed? Hvad har de brug for, og hvad kunne de få brug for?


4. Hvad kan du tilbyde dem?

Det handler om at lave sit eget jobopslag og lave en forretningsplan til dem, frem for en ansøgning. Du skal finde en udfordring i deres virksomhed, hvor du kan byde ind med en løsning, for eksempel i forhold til deres forretningsudvikling eller strategi. Du skal tænke tankerne videre for dem og fremlægge en løsning.


5. Vær åben over for forskelligartede opgaver og vær klar til at kunne forklare, hvad en akademiker kan

Hvis der ikke er andre akademikere i virksomheden, som det tit er tilfældet i de små virksomheder, kan fordommene være, at kunderne er løbet, inden akademikeren er færdig med at reflektere. Vær målrettet og systematisk, mens du stadig medbringer dine akademiske kompetencer: At du er metodisk og i stand til at perspektivere og reflektere.