Skriv en ansøgning, der bliver læst

Hvis du skal skrive en jobansøgning, er det vigtigste, at den bliver læst. Og læst til ende. Det gælder uanset, om du har 5, 10, 15 eller 20 års erfaring. Om du er nyuddannet. Om du er studerende. Det er vigtigt, at din ansøgning bliver læst. Naturligvis.

2023-09-08 12:58:00
Move On

”Men læser arbejdsgiverne ikke alle ansøgninger”, spørger du måske? Lad os være ærlige. I en travl hverdag, og især hvis ansøgerbunken er stor, er det ikke alle ansøgninger, der bliver læst til ende. Nogle ansøgere bliver fravalgt alene på baggrund af deres første linjer.

De ansøgninger, der ikke bliver læst, mangler ofte en god og dækkende overskrift. Og de mangler en indledning, der bekræfter læseren i, at ansøgningen er deres tid værd. Derfor skal du - som du nok har regnet ud - sikre dig, at indledningen og overskriften i din ansøgning spiller.

Hvis din overskrift og din indledning er god, er der rigtig stor sandsynlighed for, at din ansøgning bliver læst til ende. Og med “god” mener jeg, at både din indledning og din overskrift skal gøre læseren nysgerrig på dig.

En god overskrift kridter banen op

Den bedste måde at starte på er ved at skrive en fængende overskrift til ansøgningen. Mange vælger at skrive en overskrift ala: “Vedrørende stillingen som XX.” Det skal du ikke gøre. Det er kedeligt, det er upersonligt, og det gør intet for at skille dig ud. Alle de andre ansøgere sender jo også deres ansøgning vedrørende denne stilling.

Tænk i stedet over, hvad kravene til stillingen er. Og tænk så over, hvordan du passer ind i det eller de krav. Det vigtigste er, at du med det samme viser, at du matcher den profil, de søger. At du kan bidrage. At du har de kvaliteter og faglige kompetencer, som efterlyses.

Hvis du eksempelvis skal arbejde med koordinering, så giver det mening, at du i din overskrift viser, at du kan det. Noget med at du har et stort overblik. Mange bolde i luften. Holder hovedet koldt. For eksempel: “Erfaren koordinator med køligt overblik søger nye udfordringer.”

Hvis du skal arbejde med rekruttering, skal du vise, at du kan spotte talenter, og at du er menneskekender. Eksempelvis: “Skarp talentspotter og menneskekender søger spændende stilling.”

På den måde taler du med det samme ind i de krav, der er til jobbet. Med en kort, præcis og unik overskrift kan du hjælpe dig selv med at komme i betragtning til jobsamtalen.

Lad os være ærlige. Nogle ansøgere bliver fravalgt alene på baggrund af deres første linjer.

Indledningen skal for alvor fange læseren

Det er dog ikke kun overskriften, der får læseren til at læse din ansøgning. Det er endnu vigtigere, at den næste del af ansøgningen giver læselyst. For her skal læseren blive bekræftet i, at der kan være tale om den rette kandidat til jobbet.

Indledningen er faktisk på mange måder lavet ud fra de samme principper som overskriften. Den skal være kort. Den skal være præcis. Og den skal bekræfte læseren i, at der er noget at komme efter.

Du skal sætte din erfaring og dine evner i spil over for de krav, der bliver stillet. På den måde fanger du helt automatisk læserens opmærksomhed, da du med det samme viser, at du kan det, der er brug for. Fordi du har prøvet det før. Du kan bidrage fra start af, og det er noget, der er ekstremt vigtigt for arbejdsgiveren.

Hvis du ikke har så meget erfaring - eksempelvis hvis du er studerende eller nyuddannet - kan du i stedet slå på din motivation. Motivation er ekstremt vigtigt, uanset om du er erfaren eller ej. Så brug også gerne dén sammen med dine faglige kompetencer.

Rekrutteringsmedarbejderen fra før kunne fx skrive i sin indledning:

“I søger en rekrutteringsspecialist, der kan spotte unge talenter, og som kan læse, hvorvidt en kandidat passer ind socialt og kulturelt i virksomheden. Gennem min erfaring fra jobbet som rekrutteringskoordinator hos XX har jeg haft stor succes med at udvælge unge talenter, der både har passet ind og bidraget til kulturen og det faglige niveau i virksomheden.”

“Langt størstedelen af de nyuddannede kandidater endte med at arbejde i XX i mere end tre år, hvilket bekræfter, at der var tale om et godt kulturelt match. Og fagligt, naturligvis.”

Her bliver de konkrete resultater altså brugt som belæg for, at kandidaten har “gjort det før” og derfor kan gøre det igen. Dine opnåede resultater er vigtige for arbejdsgiverens vurdering af dig.

Når enden er god

Med en god overskrift og en god indledning til din ansøgning er din tid og jobsøgning som regel bedre udnyttet. Fordi der er større chance for, at arbejdsgiverne læser dine ansøgninger, og læser dem til ende.

Det er selvfølgelig vigtigt, at resten af ansøgningen efterfølgende også er god. Men hvis du fortsat har fokus på, at du skal bekræfte arbejdsgiveren i, at du kan bidrage og opfylde kravene. Så skal hele din ansøgning nok blive god.

Husk også tommelfingerreglen om, at en god ansøgning maksimalt må fylde én side. Så derfor skal du heller ikke lade din indledning fylde mere end 4-5-6 linjer. Derfra skal du gå videre til det næste i den ansøgning.

Afslutningen på din ansøgning skal på mange måder vise det samme, som din indledning og din overskrift. Her skal du opsummere og slå fast, at du er motiveret, kompetent og den rette til jobbet. Så går din ansøgning op i en højere enhed, og der vil være en form for rød tråd.

Din overskrift og indledning skal sætte scenen. Midten og afslutningen skal bevise og slå fast, at du er den rette. Og så skal din ansøgning nok blive læst. Til ende.

 

21.967 læsere
Opdateret d. 08.09.2023

Læs også...


3 ansøgningstips der giver flere jobsamtaler
Se hvordan du udformer din jobansøgning, så den bliver attraktiv for arbejdsgiveren. Du får tre eksempler på, hvordan du helt konkret kan vise, at du omsætter din arbejdstid til værdi på bundlinjen.
Gæsteblogger Danny Thøgersen (fagansvarlig hos CampFuture)
HR-cheferne om CV
HR-cheferne giver deres bedste råd til din CV-skrivning, så det supplerer din ansøgning og du får mest muligt ud af jobsøgningen.
Move On Career
HR-cheferne om opfordret ansøgning
Hvad skal en god ansøgning indeholde og hvilke fejl bør man holde ekstra øje med? HR-chefer fra nogle af Danmarks største virksomheder giver et bud.
Redaktionen, Move On Career
Gør ansøgningen troværdig
Jobansøgningen er en kommende arbejdsgivers første indtryk af dig. Sørg derfor for, at indtrykket er troværdigt.
Move On
HR-cheferne: 7 fejl du skal undgå i dit CV
Erfarne HR-medarbejdere læser hundredevis af CV’er igennem hver måned. Desværre støder de ofte på de samme ærgerlige fejl. Det er ofte store fejl, som får dig til at virke useriøs eller sjusket – heldigvis er de fleste af dem lette at løse.
Move On Career
Sådan skriver du et godt CV
Curriculum Vitae betyder livsløbebane, og formålet med det er at præsentere alle dine erfaringer kort og præcist - en oversigt over dine erhvervserfaringer, din uddannelse, dine studiejob, dine sprog- og it-kundskaber, personlige interesser osv.
Redaktionen, Move On Career
Slut din ansøgning af med saft og kraft
Det første indtryk tæller. For mig tæller det sidste indtryk også. Læs her om to skabeloner for hvordan du afslutter din ansøgning
Kristian Jensen, DetGodeJob.dk
HPT