Christian Arnstedt: Find den gode arbejdsattitude

Christian Arnstedt er kendt af mange som en af løverne fra ‘Løvens hule’ på DR, men i forretningsverdenen er han kendt for meget mere. Siden Christian efter 7 år hos McKinsey sprang ud i livet som selvstændig og stiftede sin egen virksomhed, Blazar Capital, har han aldrig set sig tilbage.

2022-05-31 15:05:00
Move On

Christians første drøm var at blive brandmand. Der blev brugt mange timer på at lege med de store farverige biler, og jobbet om at slukke ild var et meget håndgribeligt arbejde, der var nemt for et barn at forstå. “Jeg syntes, det var enormt sjovt at lege med. [...] Det var en rolle, der var til at forstå, så derfor syntes jeg, det var enormt spændende.”

Over tid blev denne interesse udskiftet med interessen for at skabe noget og bygge det op fra bunden. Da Christian var færdig med sin uddannelse i International Business fra CBS og Finance fra London School of Economics, startede han hos management-konsulentfirmaet McKinsey. “I slutningen af universitetet skrev jeg under med McKinsey om at begynde at arbejde. Dér lovede jeg samtidig mig selv, at en eller anden dag, skulle jeg prøve at gå efter en drøm om at bygge noget selv.”

“Det var 7 år [hos McKinsey], jeg var rigtig glad for, men jeg valgte at sige, at nu skulle det være, for ellers så var jeg bange for, at jeg ikke ville få det gjort.”

Søgen efter interesse

Hos McKinsey havde Christian mange forskellige jobopgaver, der gjorde ham rig på erfaring. “Jeg havde en håndfuld forskellige roller op gennem McKinsey-systemet. Jeg startede som fodsoldat og fik lige så stille arbejdet mig opad.” Christians ansættelse hos McKinsey var en tid, han ser tilbage på med glæde. Arbejdspladsen var fyldt med passionerede kollegaer, der alle var engagerede omkring deres projekter, og arbejdede målrettet på at udarbejde de bedste løsninger for klienterne. “Jeg syntes, det var meget inspirerende at være på en arbejdsplads, hvor alle gik op i at lave et godt resultat.”

Undervejs i arbejdet hos McKinsey mærkede Christian, at der var nogle ting, der fangede hans interesse mere end andre. På den måde fik han sporet sig ind på en karrierevej, der inkluderede hans personlige interesse. “At arbejde med at flytte gamle, klassiske store virksomheder, fra at være mest drevne gennem deres gamle retail-netværk, til i tiltagende grad også at blive online forretninger. Det syntes jeg, var en ret spændende arbejdsplads og et spændende arbejdsområde.”

Christians vision om at skabe noget var aktuel, allerede inden han startede hos McKinsey. Efter 7 år valgte han derfor at opsige sin kontrakt og starte som selvstændig. “Det var 7 år [hos McKinsey], jeg var rigtig glad for, men jeg valgte at sige, at nu skulle det være, for ellers så var jeg bange for, at jeg ikke ville få det gjort.”

“...det at blive selvstændig [er] som en følelse af at springe ud fra en klippe, hvor man venter på, at faldskærmen skal åbne sig og så håbe på, at den gør det.”

Springet fra klippen uden faldskærm

I starten var Christian meget i tvivl, om det var det rigtige at blive selvstændig. Han overvejede det længe og prøvede at se det fra alle vinkler. Det er en stor kontrast at gå fra en fast løn, til at træde ud i uvisheden hvor man i en lang periode er afhængig af at starte noget fra bunden - og kunne tjene på det. “Jeg hørte en, der beskrev det at blive selvstændig som en følelse af at springe ud fra en klippe, hvor man venter på, at faldskærmen skal åbne sig og så håbe på, at den gør det. Heldigvis slår man sig ikke lige så meget, hvis den ikke gør det, men det er meget den følelse, man har.”

Som selvstændig startede Christian virksomheden Blazar Capital, der hjælper med at udvikle og optimere nye consumer brands. “Visionen og tanken er, at vi skal bygge nogle fede brands, som en masse mennesker kommer til at elske, og som forhåbentligt er brands, der vil engagere og glæde folk i mange år.”

I Blazar Capital har Christian en stor passion for de brands, der beskæftiger sig med bæredygtighed, og som vægter sociale mål højere end at maksimere virksomhedens profit. “[...] Brands der arbejder meget med ESG agenda [Environmental, Social and Governance], er noget, som personligt fylder for mig. Så derfor ser jeg det som et klart plus, når jeg har mulighed for at gå ind i virksomheder, der for eksempel arbejder med sustainability.”

“At se den vækstrejse og opleve den udvikling - det synes jeg, er enormt inspirerende. ”

Dagen som medejer i en virksomhed

I løbet af Christians arbejdsdag er der mange møder med forskellige virksomheder og brands, som Blazar Capital har involveret sig i. Derudover går meget af dagen med besvarelse af mails, da indbakken hurtigt bliver fyldt. Om aftenen er der som regel et par telefonsamtaler med USA, da de i Blazar Capital er medejer af et par virksomheder, som Christian i stort omfang har ansvaret for. “Dagene kan variere i og med, at vi er medejere af meget forskellige virksomheder [...] men det er klart koncentreret omkring et tema, der hedder at hjælpe virksomheder, som vi er medejere af.”

Motivationen bag Christians virksomhed har været den samme siden gymnasietiden, hvor hans interesse for at skabe startede. En skabertrang som han også udlever igennem andre iværksætteres projekter, som det fx kommer til udtryk via hans investeringer i håbefulde iværksættere i DR-programmet ‘Løvens hule’. Christian er i det hele taget meget motiveret omkring at se en idé nedfældet på papir, der på 2-3 år kan blive til en virksomhed med mange fastansatte medarbejdere. “At se den vækstrejse og opleve den udvikling. Det synes jeg, er enormt inspirerende.”

Arbejd med attitude

Christians karriereråd er et, han selv har haft megen glæde af. Rådet handler om attitude. Hvis man går til arbejdet med en ‘can do’ attitude, hvor man tror på, at man kan lykkes, så kan man lykkes med mange ting. Det gælder også med projekter, som man ikke kender løsningen på fra begyndelsen. “Der er et citat fra Henry Ford: ‘Whether you think you can, or you think you can't – you're right.’ Det synes jeg, er rigtig fint. Det er cirka 100 år gammelt, men jeg synes stadig, det passer i dag, fordi hvis du går til din arbejdsopgave i ‘løsnings-mode’, så finder du rigtig tit en løsning.”

Denne attitude har Christian set i mange af dem, han har snakket med, der også har haft succes, og det er helt klart hans vigtigste anbefaling, hvis man vil lykkes med sit arbejde og frem i karrieren.

14.946 læsere
Opdateret d. 31.05.2022

Læs også...


Lisbeth Zornig: Tag lidt sol og stir på skyerne
Lisbeth Zornig Andersen blev født ind i et liv, hvor hun skulle kæmpe for at bryde en social arv. Hun har med flid og stædighed banet sig vej til bl.a. at blive en kendt dansk økonom, forfatter og debattør. Hendes skiftende karriere har gjort hende rig på erfaring, som hun i dag bruger til at hjælpe andre.
Marie Laurfeldt Nielsen, Move On Career
Flemming Møller Mortensen: Mærk efter
Flemming Møller Mortensen startede sin karriere som sygeplejerske, men han opdagede hurtigt, at mange andre kompetencer ventede på at blive udfordret. Efter et par højtstående jobs inden for medicinalindustrien førte det seneste karriereskift til posten som landets udviklingsminister.
Marie Laurfeldt Nielsen, Move On Career
Anne Hjernøe: Grib chancen og ryk på det
Tv-kok, journalist og forfatter Anne Hjernøe drømte som ung om at blive forfatter. Efter en uddannelse som socialpædagog kunne Anne stadig ikke slippe tanken om friheden til at arbejde i hele verden. Derfor videreuddannede hun sig, og hun er nu i gang med bog nr. 25.
Marie Laurfeldt Nielsen, Move On Career
James Price: Find din store kærlighed
To af James Prices store kærligheder er mad og musik. Han har komponeret alt fra revyer og musicals til Melodigrandprix. Senere er James blevet kendt som tv-kok, der sammen med sin bror, Adam Price, er værter på DR-programmet “Spise med Price”.
Marie Laurfeldt Nielsen, Move On Career
Eske Willerslev: Intet menneske er ren styrke
Eske Willerslev er verdenskendt DNA forsker, professor ved Cambridge University, og har vundet intet mindre end syv priser for sin forskning. Han fremhæver bl.a. vigtigheden af at være ærlig over for sig selv og erkende, at man ikke er god til alt. Læs med og lad dig inspirere.
Maria Bruun Nielsen, Move On Career
Det er aldrig for sent at skifte karriere
Karrieskift kan virke uoverskueligt og til tider nærmest umuligt. For flere føles det for sent at skifte karriere, så snart de har været i en bestemt stilling x antal år. Ifølge manusforfatter og skuespiller Emil Millang er det dog aldrig for sent at skifte karriere.
Maria Bruun Nielsen, Move On Career
HPT