Kickstart din karriere med et graduate program

Er du nyuddannet, ambitiøs og går med store karrieredrømme? Og ved du måske ikke helt, hvordan du kommer i gang? Så kan et graduate program i en virksomhed måske være noget for dig.

2024-05-22 13:28:00
Move On

Et graduate program er et forudtilrettelagt jobforløb typisk i en større virksomhed, og varer typisk 1-3 år. Du vil komme rundt i forskellige afdelinger, prøve dine kompetencer af, og i langt de fleste tilfælde munder det ud i en fastansættelse. Alt i alt en rigtig god mulighed for dig som nyuddannet til at få kickstartet karrieren. Og en af de helt store fordele ved at søge en graduate-stilling er, at du ikke er i konkurrence med dem, der har flere års erfaring - tværtimod er det kun for nyuddannede.

Fra turnusordning til fastansættelse

Et graduate program er en målrettet stilling i en organisation eller virksomhed i ind- eller udlandet. Det er oftest en stor virksomhed, der kan have afdelinger mange forskellige steder. Du kan endda være heldig at få lov til at komme til en udenlandsk afdeling.

Fælles for de fleste graduate programmer er, at du kommer ud i flere af virksomhedens afdelinger. Nogle gange vil det være målrettet eksempelvis HR eller marketing, og andre gange vil dit forløb variere med forskellige afdelinger, hvor du eksempelvis kan komme ud i afdelinger som logistik, HR og marketing m.fl. i løbet af din rotationsperiode.

Det er en unik mulighed for at få en indsigt i, hvordan afdelingerne hænger sammen på kryds og tværs, og afprøve dig selv i forskellige jobfunktioner. Samtidig vil du også få et stort netværk af kolleger og opnå en forståelse af kerneforretningen i virksomheden.

Men det er ikke kun en fordel for dig - virksomheden får også muligheden for at forme en kompetent og dygtig ansat, som har kendskab til ikke bare én afdeling, men flere. Derfor er virksomhedens mål om at give dig en lærerig start på karrieren lige så gavnlig for dig som for virksomheden.

Dit første job er ikke en praktikplads

Det er dog vigtigt ikke at sammenligne det med et praktikforløb. I et graduate program bliver du ansat på lige fod med de andre medarbejdere, og det forventes, at du arbejder på samme niveau som en fastansat. Derfor får du også løn under din ansættelsesperiode som graduate.

Det er også almindeligt, at du får tilknyttet en mentor eller en buddy, som kan hjælpe dig ind i virksomheden. Din mentor hjælper og guider dig gennem din ansættelsesperiode og vil under dit forløb også være din sparringspartner.

Et graduate program er altså en rigtig god måde at komme ind på arbejdsmarkedet, og så er det en god måde at lære virksomheden at kende på. Og du lærer faktisk også dig selv bedre at kende og finder måske ud af, hvilket område du helst vil arbejde indenfor. Men hvordan får du en plads på et graduate program?

Fra tanke til handling

Faktisk har virksomhederne ret høje forventninger til dem, der ansøger. Arbejdsgiverne leder nemlig efter de spirende talenter, der skal blive en del af virksomhedens fremtid. Der kan både være krav til dine karakterer og din kunnen.

Det starter selvfølgelig med en ansøgning - ligesom alle andre jobansøgninger. Nogle af virksomhederne lægger vægt på, at du har et højt snit, at du har erfaring fra en international profil eller måske lægger de vægt på, at du har den rette lederstil.

Fælles for de virksomheder, der søger en graduate er dog, at de gerne vil ansætte en kandidat, som de ser et potentiale i - også på længere sigt. De lægger selvfølgelig også vægt på dit engagement for både virksomheden og stillingen.

Efter ansøgningen vil virksomheden vælge en gruppe kandidater ud til samtale eller til en optagelsesprøve. Det varierer alt afhængig af, hvilket felt du har ansøgt inden for, og hvilken virksomhed du søger hos. Nogle steder skal man igennem en personlighedstest, kognitive tests eller andre opgaveløsninger. En stor del af virksomhederne benytter sig også af specifikke caseopgaver eller workshopdage, hvor de kan teste dine nuværende kompetencer, og om du har den rette tilgang til opgaverne, som passer ind i virksomheden.

Hvis du drømmer om en graduate-stilling, så hold dig ikke tilbage - du kan se, hvilke stillinger der er lige nu her.

6.509 læsere
Opdateret d. 22.05.2024

Læs også...


Graduatejobs - en karrierebooster
At starte karrieren efter endt uddannelse kan være en udfordrende og overvældende proces. For nyuddannede er det vigtigt at finde et job, der ikke kun tilbyder beskæftigelse, men også muligheder for vækst og udvikling. Et graduatejob, også kendt som et graduateprogram, er netop designet til at imødekomme disse behov – og kan være en decideret karrierebooster.
Move On Career
Kom tættere på dit første job som nyuddannet
Som nyuddannet kan det være svært at søge job uden erfaring eller netværk. Men det kan du gøre noget ved.
Frederik Fisker Wæhrens (gæsteblogger - frauddannelsetiljob.dk)
Nyuddannet i mindre virksomhed
Hvad skal du have fokus på i den uopfordrede ansøgning, når du søger job hos små og mellemstore virksomheder?
Move On Career
Alt om dagpenge
Hvis du, som mange nyuddannede ikke står med en ny ansættelseskontrakt i hænderne lige efter din sidste eksamen, så er dagpenge din økonomiske redning indtil dit første job.
Mette Werlauff, Spiir.dk
Land drømmejobbet som nyuddannet
Med et par tips får du her hjælp til din ansøgning, så den skiller sig ud i bunken af ansøgere og sikrer dig en samtale.
Texta.dk (Sponsorartikel)
Nyuddannet og konsulent
En unik værktøjskasse inden for analyse og forandringstænkning. Men også en hverdag med stort arbejdspres og hårde stunder, når man er med til at nedlægge stillinger. Læs om Ask Jessens erfaringer som konsulent
Move On Career
HPT