' Træt og udbrændt? - Sådan tænder du gnisten igen

Træt og udbrændt? - Sådan tænder du gnisten igen

Vi har alle perioder, hvor intet fungerer, som det skal. Børnene er utilfredse, chefen klager, og du føler, du har mistet gnisten. Måske er du ramt af udbrændthed. Her vil du blive ført igennem, hvad du kan gøre, og hvordan du kan genfinde gnisten.

2023-03-21 13:32:00
Move On

Er du udbrændt?

Det kan hænde for os alle, at vi løber ind i perioder, hvor alt er galt. Dine brikker er helt slået ud af kurs og kan ikke finde vejen tilbage. Nogle gange går perioderne over, og tingene falder på plads igen. Men andre gange kan du bare ikke komme tilbage på sporet, uanset hvor meget du kæmper.

Da vi som mennesker er beregnede til, at vi skal have pauser, kan det have negative effekter at overarbejde os selv. Vi ender med langsomt at løbe helt tør for energi. Vi kan blive trætte og miste motivationen. Nogle gange holder de her følelser fast i os, og nægter at give slip. Hvilket kan resultere i, at vi føler os udbrændte.

Udbrændthed er følelsen af, at du har tabt din motivation og energi. Ofte som et resultat af at du har lagt for meget energi i en del at dit liv, på bekostning af resten. Ligesom følelsen af at det er svært at komme ud af sengen på en mandag morgen, men for hver dag. Med den tunge arbejdskultur vi har, er mange af os tilbøjelige til at give for meget af os selv, og ikke holde fri når vi burde. Derfor er det vigtigt, at du kender til tegnene på udbrændthed, og hvordan du kan kæmpe imod dem.

Kend kendetegnene

For at du kan tage fat omkring problemet, er det vigtigt at vide, hvad du bør holde øje med. Mange ting, som måske allerede er en del af din dagligdag, kan være symptomer på udbrændthed. Symptomerne kan være nemme at afvise på baggrund af dine egne oplevelser, men det er en god ide at kende til nogle af de vigtigste symptomer.

  • Træt og umotiveret
    Du oplever måske en følelse af, at det bliver sværere og sværere at komme ud af sengen om morgenen. Du glemmer dine pligter i hverdagen, og du kan ikke helt finde energien til at gå dagen i møde. Yderligere går der måske længere og længere mellem de dage, hvor du tager hånd om huslige pligter som fx rengøring, og det er meget nemmere at sige: “Det gør jeg i morgen.”
  • Irritabel og pessimistisk
    De mindste småting kan gå dig på, og du langer ud efter dine omgivelser. Din tilgang til hverdagen og dit arbejde bliver mere negativ, og du ønsker bare, at det skal overstås. Du er negativ omkring dine opgaver, og omkring dit liv. Det er ikke altid lige nemt at indse selv, men dine nærmeste bemærker det.
  • Du mangler en følelse af værdsættelse
    For mange af os er det vigtigt, at vi bliver anerkendt i vores arbejde. Nogle mere end andre. Så hvis der går en længere periode, hvor du ikke føler, at du bliver bemærket, kan det efterlade en dårlig eftersmag, som kan være med til at hive din motivation ned. Det kan også være, du helt har tabt håbet for dit arbejde og ikke ser en mening i det længere,
  • En følelse af at være afskåret fra omverdenen
    Dit arbejde presser måske på, og du har ikke tid til familie og venner. Du har haft travlt i lang tid, og pludselig ved du ikke, hvordan det egentlig går omkring dig. Du kan føle dig isoleret. En ensom følelse, som du tager med på dit arbejde. Som i sidste ende kan risikere at indkapsle dig helt i dit arbejde.
  • Tab af interesser
    Det er rart at have hobbyer, som lader kreativiteten flyde, eller som udfordrer ens sind. Som holder hovedet aktivt, samtidigt med at man har noget, man nyder at bruge sin fritid på. Men måske har du ikke helt den samme lyst længere. Du kan ikke få dig selv i gang, når du endelig har fri, og glæden ved dine interesser glider langsomt væk.

Det er vigtigt at understrege, at alle oplever symptomer forskelligt, og at denne liste ikke er endegyldig. Du bør kun benytte disse som et referencepunkt og snakke med en elsket, eller en professionel, for at få den rigtige hjælp. Der kan være mange andre symptomer, du kan opleve som et tegn på udbrændthed.

 

Hvad kan du gøre?

Det første og vigtigste er at tage et skridt tilbage.

Ja, den har du måske hørt før. Det tip som man bliver træt af at høre om og om igen, men det har netop vist sig at kunne hjælpe med at danne et overblik. Det har en stor effekt, hvis du vælger at træde væk i et lille stykke tid og tage den ro, du har brug for. Bare en forlænget weekend kan være nok til at få fodfæstet igen. Desværre ikke nok til at fikse alt, men lige at lande er nogle gange, hvad man har brug for, for at komme i gang igen.

Det er en lang omgang, som du kan komme til at opleve. Heldigvis er der mange måder at gøre det på, og meget hjælp at hente overalt. Uanset om dine symptomer matcher eller ej, bør du aftale en samtale med HR, eller en anden professionel, hvis du begynder at føle dig udbrændt.

Du kan også selv undersøge metoder, som muligvis ville kunne hjælpe dig. Eller du kan spørge dine nære, som måske har oplevet noget lignende. Nogle gange kan de give dig en hånd på en helt unik måde. Herfra kan du danne en platform for dig selv. Et standpunkt hvor du nu kan holde balancen, og næste skridt herfra kan være at begynde at kigge opad.

Bevar gnisten og hold dig i varmen

Nu er det tid til, at du kan komme ud af hullet og grave dig op til overfladen igen. Som nævnt før er denne artikel ikke en endegyldig løsning, men ment som inspiration til hvordan du kan begynde din kamp ud af det trætte og udbrændte.

Nye oplevelser

 

Variety is the spice of life, er der et udsagn, der hedder. Og der er måske noget om snakken. Det er kedeligt at gå i de samme omgivelser hele tiden, og derfor anbefales det, at du bare indimellem oplever noget nyt. At tage på en weekendtur til et nyt sted, eller se en film du normalt ikke ville i biografen. Sammen med venner og familie kan det bringe meget nyt lys i dit liv. Eller søg om en omrokering på dit arbejde, søg en ny stilling eller søg nye opgaver for at udfordre dig selv, og arbejde med noget nyt.

Regulære pauser

 

Det er vigtigt, bare at holde pauser indimellem og lade dig selv trække vejret. Tag lidt tid væk fra arbejdet og brug tiden med venner og familie. Det kan give et stærkt boost at bruge tid med dem, man holder af, og tage tankerne væk fra arbejdet. Uanset om det er en weekend, hvor man bare ikke laver noget produktivt, eller om det er en tur til et feriested.

Snak med andre om det

 

Det mest simple er bare at snakke om tingene. Det er ikke en mirakelkur, men at snakke om hvad der går dig på, og hvordan du har det, kan hjælpe rigtig meget i længden. Dine nærmeste vil forstå dig bedre, og du ender ikke med at indkapsle det hele i dig selv. Tænk på det som når skraldecontainere bliver tømt, men for skraldet du selv bærer på.

Lav planer for dit liv

 

Organisering er vigtigt på flere måder. Her taler vi et mere bredt, men stadig nyttigt redskab. At lave planer for din hverdag, din økonomi, dit arbejde eller noget helt andet. Det kan give dig en bedre følelse af overblik, og nogle gange styrke din selvtillid. Det er netop vigtigt at holde styr på de forskellige dele af dit liv.

Sundt hoved og sund krop

 

Det er lidt af en typisk én, men der er noget om snakken. At droppe fastfood og snacks og spise sundere kan styrke dit mentale helbred drastisk. Samtidig med fysisk træning kan du over tid få det meget bedre. Hoved og krop komplimenterer hinanden, og hvis begge er glade, kan du føle dig næsten ustoppelig.

 

At være træt er ikke at fejle

Vi har alle tider, hvor vi falder. Så vigtigst af alt bør du huske, at udbrændthed ikke er et tegn på, du har gjort noget galt. Det er en hyppig fejl at bebrejde sig selv for at blive udbrændt. Denne tankegang kan føre dig dybere ned i hullet, uden at du indser det. Det er en farligt tanke, som du bør holde langt væk. Ofte opstår udbrændthed af årsager, som er ude af din kontrol, og som bare bliver i dit liv længere, end det burde.

På den anden side så er det en særlig sejr at overkomme trætheden og finde din energi igen. Dit arbejde vil føles, som dengang du startede. Hvis du holder fast i de ovennævnte ting og husker at passe på dig selv, kan det lykkes dig at holde dig ude af hullet.

For at læse mere i dybden omkring risici ved at overarbejde dig selv, og hvad du kan gøre ved det, kan du læse vores anden artikel her.

4.943 læsere
Opdateret d. 21.03.2023

Læs også...


Får du søvn nok?
De fleste kender til engang imellem at føle sig uoplagt og træt efter en nat med dårlig søvn. Det sker for alle, men hvis søvnmanglen bliver en vane, så kan det få konsekvenser – både for helbredet men også for evnen til at præstere på arbejdet.
forbrugsguiden.dk
Markant stigning i antallet af stressramte
Hos Ingeniørforeningen Danmark (IDA), har man oplevet en markant stigning af stresstilfælde blandt forbundets medlemmer. Årsagen er paradoksalt nok, at fleksible arbejdstider og hjemmearbejdspladser giver medarbejderne stress, fordi de arbejder langt mere og hårdere end nødvendigt.
Dana Sandstrøm
Vælg arbejdsglæden - men hvordan?
”Der, hvor verdens behov og dine evner mødes, finder du dit kald.” Sådan sagde Aristoteles for 2300 år siden. Hvordan finder du arbejdsglæden i dag?
Move On Career
Omfavn din stress
At “stress er en folkesygdom” er ofte hørt - men ikke desto mindre forkert. Vi har alle stresshormoner i blodet hver dag, og det er ikke en sygdom, men en biologisk mekanisme, som hjælper dig igennem mødet med dine daglige krav og udfordringer. Ved at lære dit stresssystem at kende, kan du bruge positivt stress aktivt og undgå negativt stress.
Mikkel M. M. Johansen
Drop overansvarligheden og find lysten
Fængende opgaver, masser af udfordringer og fart over feltet. Er det opskriften på arbejdsglæde - eller en advarsel om helbredsfarlig stress? Det kan være begge dele. OG pas på! Har du tendens til at være overansvarlig, kan du blive en af dem, der bliver ramt af de store udfordringers slagside.
Lise Keller
Work-life balance
Det kan være svært at få tiden til at slå til, når både karrieren skal passes og familien plejes. Flere og flere får dog kabalen til at gå op.
Move On Career
Få succes på dit arbejde - elsk jobbet
At være glad for sit arbejde er vigtigt. Men hvor højt skal arbejdsglæde egentlig stå på din prioriteringsliste? Og hvordan får man glæde i arbejdsdagen?
Move On Career
HPT