' Har du styr på din digitale fremtoning?

Har du styr på din digitale fremtoning?

De fleste gør i dag flittigt brug af sociale medier, men internettet varer evigt. Her er nogle gode råd til at sikre dig, at din digitale historik ikke spænder ben for dig i din jobsøgning og karriere.

2024-08-27 14:17:00
Move On

Den digitale verden er en stor del af manges hverdag, men hvad vi poster, interagerer og efterlader os online er næsten umuligt at fjerne fuldkomment igen. Dette kan give bagslag i forbindelse med ansættelse og arbejde, så det er bedre at være på forkant på dette, fremfor at skulle gøre sine sociale medier rene senere hen.  

Dit aftryk i ansættelsesprocessen

Det er ikke unormalt, at når du ansøger et job, så søger de på dig, i samme stil som du søger på dem. En potentiel arbejdsgiver kan sagtens finde og gennemgå dine profiler på sociale medier, samt dine opslag, hvis du ikke har private profiler.

Graden af hvor meget der kan ses varierer, afhængigt af hvilken side der kigges på.  Generelt er det en god ide at antage, at din potentielle arbejdsgiver forsøger at finde ud af, om du har nogen åbenlyse kontroverser, eller eventuel bagage, der kunne skabe problemer for dem i fremtiden. Dette kommer selvfølgelig også an på, hvem du har søgt arbejde hos, og om dette er specielt relevant overfor den søgte position.

Udover dette, så giver din digitale fremtoning også indsigt i dig som person. Hvis du gerne vil fremstå på en bestemt måde, så er det en god ide at sætte dig selv op på den måde. Dette gælder i den digitale verden såvel som i den virkelige.

Overvågning på arbejdet

Så længe det ikke er farligt, eller i strid med loven, så må din arbejdsgiver godt overvåge din adfærd på arbejdspladsen. Dette gælder også overvågning i forbindelse med ansattes adfærd på sociale medier, også uden for arbejdstiden.

Som ansat har du ”loyalitetsforpligtelse”, hvilket betyder, at du ikke må sige eller foretage dig noget, som kan skade din arbejdsgiver. Dette gælder også udsagn på sociale medier. Du må f.eks. ikke skrive noget krænkende, undergravende eller nedsættende om din arbejdsgiver, dine kollegaer og lign. Hvis du laver et kritisk opslag, eller opfører dig upassende online, selv hvis det ikke er direkte relevant for din stilling, kan du risikere en henstilling eller fyring.

Det er lovpligtigt, at din arbejdsgiver orienterer dig om, at du bliver overvåget. Alt kontrol og overvågning skal også kunne retfærdiggøres af din arbejdsgiver. Du må altså gerne overvåges, men ikke direkte udspioneres.

Den sunde fornuft

Udover hvad loven siger, så er det også en god ide, at tage sin sunde fornuft i brug. Bare fordi et opslag eller en kommentar er online, så betyder det ikke, at det sker i et isoleret rum. Det er en god huskeregel, at hvis du ikke ville sige det højt i din kantine, så lad være med at sige det på de sociale medier.

239 læsere
Opdateret d. 27.08.2024

Læs også...


10 tips til jobsøgning via sociale medier
Når du er jobsøgende, eller hvis du ønsker at fremme din karriere, er det vigtigt, at dine profiler på de sociale medier spiller 100 %. Se her hvordan du rammer tonerne rigtigt.
Move On Career
Tips til online jobsamtale
Det traditionelle face-to-face møde er stadig den mest benyttede metode til jobsamtaler - men det er ikke altid en mulighed. Det har vi især set i forbindelse med udbredelsen af coronavirus, som har tvunget mange til at skifte til digitale jobsamtaler. Læs her, hvad du kan forvente og bør være opmærksom på.
Tomasz Otap, Move On Career
HR-cheferne om sociale medier og netværk
Hvordan bruges netværket eller sociale medier i jobsøgningen? HR-chefer giver et par gode råd til din jobsøgning.
Redaktionen, Move On Career
Få en skarp online profil
En skarp online profil kan skaffe dig alt fra jobtilbud til medieomtale. Men inden du går i gang med din profil, skal du først svare på de to sværeste spørgsmål i verden.
Move On Career
LinkedIn på 3 niveauer
Lær de tre niveauer, som LinkedIn fungerer på, og få effektiviseret din jobsøgning på internettet.
Anders Samut Birch
Jobsøgning på Twitter
Twitter ses ofte som en lillebror til sociale medier som Facebook og LinkedIn. Men det er et glimrende redskab i jagten på et nyt job eller karriereudvikling. Medieekspert Andreas Johannsen giver her tre gode råd til, hvordan du bruger Twitter.
Interview med medieekspert Anders Johannsen
LinkedIn – dansk eller engelsk?
Hvilket sprog skal din LinkedIn-profil være på? Svaret er ligetil, men alligevel er det et spørgsmål jeg får løbende.
Kristian Jensen, DetGodeJob.dk
HPT