' 5 vigtige spørgsmål du bør forberede dig på før jobsamtalen

5 vigtige spørgsmål du bør forberede dig på før jobsamtalen

Hvis du er begynder i forhold til jobsamtaler, kan du med fordel kigge nærmere på de her ofte anvendte spørgsmål. Ved at forberede dig på dem, kan du møde op velforberedt og gøre et godt indtryk.

2024-10-29 15:47:00
Move On

Når du møder ind til et jobinterview, betyder din fremtoning og indtryk mindst lige så meget som dit CV, hvis ikke mere. Hvis du møder op velforberedt på, hvad du kan blive spurgt om, kan det give din en fordel sammenlignet med andre kandidater 

1. ”Så, fortæl os lidt om dig selv.” 

Når du bliver spurgt om dette, så lad være med blot at citere dit CV for din potentielle arbejdsgiver – det er alt sammen info, som de allerede sidder inde med. Samtidig er de måske ikke interesseret i at få hele din livshistorie, med hver eneste lille detalje. Du kan sagtens give et overblik, men du bør også forbinde dit svar med dig selv som kandidat til jobbet ved at fortælle en relevant historie fra dit liv, som illustrerer en af dine jobmæssige færdigheder. 

2. ”Kan du beskrive dine styrker og svagheder?” 

Når du bliver spurgt om styrker og svagheder, så fremhæv en styrke der er relevant for stillingen, og beskriv en svaghed som ikke kan koste dig stillingen.  

Når du beskriver dine styrker, så gør det ikke noget, hvis du demonstrerer en sund mængde selvtillid – så længe det ikke bliver til hovmod. Du kan uddybe ved at fortælle en historie, som illustrerer, hvordan dine styrker kan være nyttige på netop denne arbejdsplads 

Når du så derimod skal tale om dine svagheder, er det bedst at være ærlig. Hvis du i stedet prøver at vende det, så du i virkeligheden præsenterer en styrke (som fx hvis du siger, at en svaghed kunne være, at du måske er for god til dit job), så kan det meget let virke som humblebragging – selvpromovering klædt ud i falsk beskedenhed. Din potentielle arbejdsgiver vil formentlig sætte mere pris på, at du demonstrerer selvbevidsthed. Du kan fx forklare, hvordan du er bevidst om dine svagheder, men har en plan for, hvordan du vil arbejde på dem i fremtiden.   

3. ”Hvordan arbejder du under pres?” 

Det her minder lidt om, når du bliver bedt om at beskrive dine svagheder. Det er bedst at svare ærligt, og du kan uddybe dit svar med en historie fra dit arbejdsliv. Du kan også spørge ind til, hvad de betragter som en presset situation – det gør det lettere at beskrive, hvordan du formentlig vil reagere, for en presset situation kan se meget forskellig ud for forskellige arbejdsgivere. 

4. ”Hvad er dine forventninger til løn?” 

Her kan du demonstrere, at du har indsigt i, hvordan markedet ser ud lige nu, hvis du har gjort dit forarbejde. Her kan du få hjælp fra din fagforening. Det er en god idé at give et interval, frem for et præcist tal, da det kan gøre lønforhandlingen nemmere. Du kan også understrege din villighed til at forhandle det præcise tal, afhængigt af hvor villig du rent faktisk er til at forhandle om dette – og du kan naturligvis også inddrage din fagforening her.  

5. ”Kan du forklare denne periode uden ansættelse i dit resumé?” 

Hvis du har haft en tidsperiode, hvor du ikke har været i arbejde, er det også bedst blot at være ærlig om årsagen. Du kan stadig beskrive eventuelle færdigheder, du har opnået i perioden, fx via personlige interesser, personlig udvikling, etc. Samtidig kan du give udtryk for, hvordan perioden uden for arbejdsmarkedet har ladet dig genoplade, og at du derfor er ekstra frisk på at vende tilbage til jobmarkedet.  


Stil spørgsmål tilbage 

Husk også, at en god dialog går begge veje. Det er derfor vigtigt, at du også viser interesse for arbejdspladsen og stiller relevante spørgsmål.

485 læsere
Opdateret d. 29.10.2024

Læs også...


3 ansøgningstips der giver flere jobsamtaler
Se hvordan du udformer din jobansøgning, så den bliver attraktiv for arbejdsgiveren. Du får tre eksempler på, hvordan du helt konkret kan vise, at du omsætter din arbejdstid til værdi på bundlinjen.
Gæsteblogger Danny Thøgersen (fagansvarlig hos CampFuture)
Sådan bliver din ansøgning læst
Hvis du skal skrive en jobansøgning, er det vigtigste, at den bliver læst. Og læst til ende. Det gælder uanset, om du har 5, 10, 15 eller 20 års erfaring. Om du er nyuddannet. Om du er studerende. Det er vigtigt, at din ansøgning bliver læst. Naturligvis.
Frederik Fisker Wæhrens (gæsteblogger - frauddannelsetiljob.dk)
På jagt efter det første job?
Konkurrencen om de nye job kan være rigtigt hård - hvad kan du gøre for at skille dig ud fra de andre ansøgere?
Proximo.dk (sponsorartikel)
HPT