Gør dit hjemmearbejde, før du skal forhandle din kontrakt - eller din løn. Det er vigtigt, for at forløbet former sig, som du ønsker det.
Husk:
- Undersøg lønniveauet i din branche eller lønudviklingen på din arbejdsplads, før du skal i gang med at forhandle løn. Og beslut dig for en absolut minimumsløn.
- Lønnen er langt fra er det eneste forhold, som påvirker din tilfredshed med ansættelsesforholdet. Tænk igennem, om f.eks. arbejdsbil, fri telefon, hjemme-PC, internetopkobling eller flere fridage har større betydning for dig og din familie end et løntrin. Overvej, hvordan dine prioriteter er.
- Tag udgangspunkt i den værdi, du tilføjer virksomheden, ikke i dine egne behov. Se dig selv som en investering. Lav en liste over de resultater, du har skabt for virksomheden, samt områder, hvor du har udviklet eller forbedret dig. Vær ærlig og konkret omkring dine resultater. Og sørg for, at de så vidt muligt kan bevises eller konkretiseres gennem eksempler.
- Tænk over, hvilke modargumenter du kan vente og forbered et godt svar på dem.
- Overvej virksomheden situation. Er den inde i en gunstig udvikling, efterspørger den flere personer med dine kvalifikationer - er der udsigt til meget overarbejde, rejser eller voksende ansvar for dit vedkommende?
- Sæt målet for, hvad der skal være på plads, før I skilles - ellers kan du ende med et, "vi må se...”
- Få det endelige kompromis skrevet ned - så du sikrer dig, at både du og arbejdsgiveren forstår betingelserne. Men vær forberedt på, at det endelige tilsagn først kan gives, når lederen har haft en tænkepause.
Undgå så vidt muligt:
- At stille et ultimatum. Hav i stedet nogle alternativer klar, du kan spille ud.
- At få medlidenhed med din chef. I har jo begge gavn af en tilfredsstillende løsning.
- At tale om din dårlige privatøkonomi - du har vel styr på det?
- At sammenligne din løn med kolleger. Brug i stedet de almindelige lønstatistikker.
- At ty til personangreb eller lyve dig bedre, end du er.
- At afvige fra emnet. Du skal ville nå dit mål for at nå det.