Uanset om du er privat eller offentligt ansat, skal du, hvis du arbejder mere end 8 timer om ugen, nemlig have en ansættelseskontrakt, der er underskrevet af dig og din arbejdsgiver.
Formålet med en ansættelseskontrakt er at skabe faste rammer og ro for både dig og din arbejdsgiver. På den måde kan I undgå eventuelle misforståelser og konflikter, der må opstå, fordi I har en ansættelsesaftale ‘sort på hvidt’.
Her får du syv essentielle punkter, der skal stå beskrevet i din ansættelseskontrakt:
1. Løn
Hvad enten du er time- eller månedslønnet, skal din løn stå skrevet i din ansættelseskontrakt. Det skal også fremgå, om din løn er med eller uden pension.
2. Arbejdssted
København? Aarhus? Langeland? Selvom du selvfølgelig er bekendt med adressen på dit arbejdssted, skal det alligevel fremgå af kontrakten. Måske står der, at dit arbejdssted “ikke er begrænset hertil”, hvis virksomheden har kontor flere steder, eller hvis du af og til snupper en hjemmearbejdsdag.
3. Arbejdstid
Din ugentlige arbejdstid er endnu en af de ting, der skal fremgå af din kontrakt. Arbejdstiden har blandt andet betydning for, om du modtager tillæg ved overarbejde, og om der er bestemte regler for flekstid og afspadsering.
4. Arbejdsbeskrivelse
Bygger du huse? Bager brød? Opererer patienter? I din kontrakt skal der være en jobbeskrivelse, der beskriver dine ansvarsområder og arbejdsopgaver. På den måde er der rene linjer: Du kan ikke forvente at få penge for noget, du ikke er ansat til at lave, og din arbejdsgiver kan heller ikke bede dig lave et stykke arbejde, du ikke er ansat til.
5. Tiltrædelsesdato
Din første officielle arbejdsdag skal fremgå af din kontrakt, så det er muligt at udregne din opsigelsesvarsel.
6. Regler om ferie og ferietillæg
Endnu et ‘skal’-punkt, der skal stå i din kontrakt: Ferie. I Danmark har vi en ferielov, der forkæler os med fem ugers betalt ferie om året. Ekstra ferie og fridage udover de fem uger skal stå skrevet i din ansættelseskontrakt.
7. Opsigelsesregler
Får du løn i et par måneder, hvis din arbejdsgiver opsiger dig? Og hvad sker der, hvis du selv opsiger din stilling? I din kontrakt skal der både stå dine og din arbejdsgivers opsigelsesregler.
Det var det! Kan du sige “tjek” til disse syv punkter på din kontrakt, har du allerede sikret dig et solidt udgangspunkt for din karriere. God fornøjelse!
Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 350.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen her.