' 7 essentielle punkter, der skal være beskrevet i din ansættelseskontrakt

7 essentielle punkter, der skal være beskrevet i din ansættelseskontrakt

Er du som nyuddannet havnet i dit første rigtige fuldtidsjob? Tillykke! Men inden du smider madpakken i tasken og suser afsted til første arbejdsdag, er der dog lige en mindre detalje, du skal have styr på: ansættelseskontrakten.

2024-08-27 14:33:00
Move On

Uanset om du er privat eller offentligt ansat, skal du, hvis du arbejder mere end 8 timer om ugen, nemlig have en ansættelseskontrakt, der er underskrevet af dig og din arbejdsgiver.

Formålet med en ansættelseskontrakt er at skabe faste rammer og ro for både dig og din arbejdsgiver. På den måde kan I undgå eventuelle misforståelser og konflikter, der må opstå, fordi I har en ansættelsesaftale ‘sort på hvidt’.

Her får du syv essentielle punkter, der skal stå beskrevet i din ansættelseskontrakt:

1. Løn

Hvad enten du er time- eller månedslønnet, skal din løn stå skrevet i din ansættelseskontrakt. Det skal også fremgå, om din løn er med eller uden pension.

2. Arbejdssted

København? Aarhus? Langeland? Selvom du selvfølgelig er bekendt med adressen på dit arbejdssted, skal det alligevel fremgå af kontrakten. Måske står der, at dit arbejdssted “ikke er begrænset hertil”, hvis virksomheden har kontor flere steder, eller hvis du af og til snupper en hjemmearbejdsdag.

3. Arbejdstid

Din ugentlige arbejdstid er endnu en af de ting, der skal fremgå af din kontrakt. Arbejdstiden har blandt andet betydning for, om du modtager tillæg ved overarbejde, og om der er bestemte regler for flekstid og afspadsering.

4. Arbejdsbeskrivelse

Bygger du huse? Bager brød? Opererer patienter? I din kontrakt skal der være en jobbeskrivelse, der beskriver dine ansvarsområder og arbejdsopgaver. På den måde er der rene linjer: Du kan ikke forvente at få penge for noget, du ikke er ansat til at lave, og din arbejdsgiver kan heller ikke bede dig lave et stykke arbejde, du ikke er ansat til.

5. Tiltrædelsesdato

Din første officielle arbejdsdag skal fremgå af din kontrakt, så det er muligt at udregne din opsigelsesvarsel.

6. Regler om ferie og ferietillæg

Endnu et ‘skal’-punkt, der skal stå i din kontrakt: Ferie. I Danmark har vi en ferielov, der forkæler os med fem ugers betalt ferie om året. Ekstra ferie og fridage udover de fem uger skal stå skrevet i din ansættelseskontrakt.

7. Opsigelsesregler

Får du løn i et par måneder, hvis din arbejdsgiver opsiger dig? Og hvad sker der, hvis du selv opsiger din stilling? I din kontrakt skal der både stå dine og din arbejdsgivers opsigelsesregler. 

 

Det var det! Kan du sige “tjek” til disse syv punkter på din kontrakt, har du allerede sikret dig et solidt udgangspunkt for din karriere. God fornøjelse! 


Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 350.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen her.

Sponsorartikel
22.580 læsere
Opdateret d. 27.08.2024

Læs også...


Løn er ikke bare penge
En lønseddel kan være svær at gennemskue med sine mange delpunkter som f.eks. tillæg, skalatrin, tilskud og pension. Vi tager et nærmere kig på lønnens sammensætning i både det private og offentlige.
Move On Career
5 guldkorn til lønforhandling
Får du tankemylder og svedige håndflader bare ved tanken om lønforhandling? Don’t worry! Disse fem guldkorn klæder dig godt på til lønforhandlingen.
Karen Johanne Iversen, Spiir.dk
12 negotiation tips
Be sure to start off on the right foot, when you and a prospective employer are sitting at the negotiating table. Here is our guide on how to do it.
Daniel Bird (edited 2024)
Tag magten ved forhandlingsbordet
Én ting er at sikre jobbet - næste skridt er at forme det, så du (for)bliver tilfreds. Forhandlingsekspert Keld Jensen fortæller dig, hvordan du kan tage styringen, når der skal forhandles løn og arbejdsopgaver.
Move On Career
HR-cheferne om arbejdsliv
HR-chefer fra nogle af landets største virksomheder giver et bud på, hvordan man kan få arbejdslivet og hverdagen til at passe sammen.
Redaktionen, Move On Career
Tjekliste ved kontraktforhandlinger
Inden du skriver kontrakten under, så overvej hvilke forhold der er væsentlige for netop dig. Vi giver her et par eksempler.
Move On Career
Dyrk de gode arbejdsvaner
Overgangen fra studieliv til arbejdsliv kan for nogle føles som en stor omvæltning. Men samtidig har du som ny på jobmarkedet mulighed for at få de gode arbejdsvaner med fra start. Specialist i effektive arbejdsvaner, Line Ullmann, giver her gode råd, så du kan komme godt i gang.
Redaktionen, Move On Career
Råd til at opnå den bedste kontrakt
Opnå de ansættelsesforhold, du drømmer om - med en smule hjemmearbejde inden forhandlingerne.
Move On Career
HPT