' Nyuddannet uden erfaring? Kom tættere på dit første job!

Nyuddannet uden erfaring? Kom tættere på dit første job!

Som nyuddannet kan det være svært at søge job uden erfaring eller netværk. Men det kan du gøre noget ved.

2023-03-31 13:01:00
Move On

Hvis du er nyuddannet og står overfor at skulle jagte dit første fuldtidsjob, kan det være en god ide at spidse ører her. Eller herunder.

Hvis du har udnyttet din studietid og tilegnet dig masser af relevant erhvervserfaring, så er du rigtig godt stillet. Dermed er du i højere kurs end mange af de andre nyuddannede med mindre erfaring.

Men hvis du ikke har haft et studiejob, ikke har været i praktik og generelt har fokuseret på studiet, er der fare for, at du får svært ved at bryde igennem med din jobsøgning i begyndelsen. Det betyder dog ikke, at det er for sent at lave om på. Du kan nemlig gøre rigtig meget for at optimere dine nuværende jobmuligheder. Også selvom du ikke har den store erhvervserfaring fra studietiden.

Det er nemlig aldrig for sent at gå i gang med at skaffe alt det, som får dig tættere på drømmejobbet: Erfaring, kompetencer og netværk.

Hvis du mangler erfaring og netværk som nyuddannet

Uden relevant erhvervserfaring på dit CV eller et godt netværk i bagagen kan det blive en større udfordring at komme igennem nåleøjet i jobsøgningen. Det er svært for dig at skille dig ud fra mængden, hvis du ikke har specialiseret dig i noget, mens du studerede. Det er netop dét, erhvervserfaringen kan gøre. Hvis du ikke har erfaringen, er det sværere for arbejdsgiveren at se for sig, hvordan du kan bidrage lige fra starten af ansættelsen.

Hvis dit netværk tilmed er begrænset, bliver det også svært for dig at få anbefalinger eller blive sat i forbindelse med jobs, der ikke er slået op. Eller at få en hjælpende hånd fra dit netværk til stillinger, der er slået op.

Her gælder det om, at du lægger en plan og gør en aktiv indsats for at komme nærmere jobbet. Og det gør du ved at få erfaring, og derigennem kompetencer og netværk.

 

En stor del af det at komme i virksomhedspraktik er, at du bliver afklaret omkring dine kompetencer. Du bliver klogere på, hvad du er god til, og hvad du synes, er sjovt at arbejde med.

 

Udnyt virksomhedspraktik og kurser igennem din a-kasse

Når du er jobsøgende og medlem af en a-kasse, har du nogle oplagte muligheder til rådighed. Muligheder der kan hjælpe dig med at blive opkvalificeret. Gennem din a-kasse kan du fx komme i virksomhedspraktik. Derudover tilbyder din a-kasse eller fagforening som regel nogle kurser, hvor du kan tilegne dig specifikke kompetencer.

Hvis du kommer i virksomhedspraktik, så får du faktisk alt det, du skal bruge. Du får værdifuld erfaring fra ’den virkelige verden’. Du får mulighed for at prøve dig selv af og tillære dig konkrete kompetencer fra arbejdslivet. Og du lærer nye mennesker at kende, så du får et større netværk.

Uanset hvad din virksomhedspraktik ender med, står du bedre efterfølgende. Du kan jo være heldig og dygtig, at du lander et job i din praktikvirksomhed. Det er drømmen for de fleste i virksomhedspraktik, og sådan lander rigtig mange nyuddannede faktisk deres første job. Men selv uden en ansættelse står du meget bedre stillet efter praktikken.

En anden mulighed - som du kan kombinere med virksomhedspraktikken - er at tage kurser. Hvis du gentagne gange støder på, at de jobs, du søger, efterspørger en konkret kompetence, kan du gå målrettet efter at lære den.

Det kan fx være ’erfaring med Photoshop’. YouTube er altid et godt sted at starte. Indholdet er gratis, og det er ofte rigtig godt og lærerigt. Her kan du få basal viden om Photoshop og lære programmet at kende. Men det kan også være, at din a-kasse eller fagforening faktisk tilbyder et kursus i netop Photoshop, og så er det bare at komme i gang. Herfra kan du pludselig byde ind på de jobopslag, hvor erfaring med Photoshop forudsættes.

Med en målrettet indsats er der ikke så langt til dit første job

Nu har du fået et par gode råd til, hvordan du kommer nærmere dit første job. Det er ikke raketvidenskab, og det vigtigste er blot, at du kommer i gang. Kom i gang med at lære, og kom ud og prøv dig selv af på en arbejdsplads. Der vil sandsynligvis hurtigt åbne sig muligheder, du slet ikke havde tænkt på.

En stor del af det at komme i virksomhedspraktik er, at du bliver afklaret omkring dine kompetencer. Du bliver klogere på, hvad du er god til, og hvad du synes, er sjovt at arbejde med.

Og det er næsten det vigtigste. For her kan der åbne sig mange muligheder. Det kan være, du er god til noget, du ikke havde den fjerneste idé om. Det kan være, at nogle ser et talent i dig, som du ikke vidste, at du rummede. Du finder kun ud af det, og du bliver kun klogere på dig selv, hvis du tager skridtet ud i den virkelige verden. Og som nyuddannet er virksomhedspraktik en rigtig god måde at gøre det på.

 

Gæsteblog
21.432 læsere
Opdateret d. 31.03.2023

Læs også...


Alt om dagpenge
Hvis du, som mange nyuddannede ikke står med en ny ansættelseskontrakt i hænderne lige efter din sidste eksamen, så er dagpenge din økonomiske redning indtil dit første job.
Mette Werlauff, Spiir.dk
Nyuddannet i mindre virksomhed
Hvad skal du have fokus på i den uopfordrede ansøgning, når du søger job hos små og mellemstore virksomheder?
Move On Career
Arbejdsmarkedet for dimittender
Det går bedre og bedre for dansk økonomi. Ifølge statistikkerne er den overordnede beskæftigelse stigende, og medierne har det seneste år lagt vægt på Danmark som det land i Europa, med det største fald i ungdomsledigheden. Men hvordan ser det ud for dimittenderne, og hvad kan du gøre for at forbedre din placering til jobmarkedet?
Move On Career
Dimittend – husk a-kassen inden 2 uger
Har du lige overstået studiets sidste eksamen? Eller er dimissionsdatoen meget snart inden for rækkevidde? Først og fremmest tillykke - det er godt gået! Men inden du nu kaster dig over Xbox’en med vennerne eller drager udenlands med rygsækken, så overvej at melde dig ind i en a-kasse som noget af det første. Ellers risikerer du nemlig at gå glip af tusindvis af kroner!
Move On Career
Land drømmejobbet som nyuddannet
Med et par tips får du her hjælp til din ansøgning, så den skiller sig ud i bunken af ansøgere og sikrer dig en samtale.
Texta.dk (Sponsorartikel)
Nyuddannet og konsulent
En unik værktøjskasse inden for analyse og forandringstænkning. Men også en hverdag med stort arbejdspres og hårde stunder, når man er med til at nedlægge stillinger. Læs om Ask Jessens erfaringer som konsulent
Move On Career
HPT