Hvad er en arbejdsskade?
En arbejdsskade kan være både fysisk og psykisk, og dækker over skader eller sygdomme, som du kan have pådraget dig på din arbejdsplads. Skulle det være resultatet af en ulykke, så betegnes det som regel som en ”arbejdsulykke”. Hvis du dog har fået en længere sygdom, som resultat af dit arbejde, så betegnes det som regel som en ”erhvervssygdom”.
Der skal være ”årsagssammenhæng” i begge tilfælde – det betyder, at det skal være medicinsk påviseligt, at der er forskel mellem din skade og dit arbejde.
Hvad er mine rettigheder?
Har du været udsat for en arbejdsulykke, så er det din arbejdsgivers ansvar at anmelde det. Som regel er det din arbejdsgivers forsikringsselskab, som behandler sagen derefter. Har du derimod fået en erhvervssygdom, så er det som regel din læge eller behandler, som anmelder det til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Der kan dog være undtagelser, hvor du selv skal indberette det. Du bør derfor altid orientere dig om dine specifikke omstændigheder.
Det er også vigtigt at pointere, at din læge kun har pligt til at indberette erhvervssygdomme, og ikke arbejdsulykker.
Selvom det som regel er enten din arbejdsplads eller læge, som har indberetningspligt, så er det stadig vigtigt at du står til rådighed med information, når din sag undersøges. Du kan også blive bedt om at gå til lægeundersøgelser eller lign. men du har ret til få dækket omkostningerne til dette.
Din sag behandles af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Du har selvfølgelig også ret til at klage, hvis du mener der er blevet truffet en fejlagtig afgørelse i din sag.
Hvad skal jeg være ekstra opmærksom på?
Selv hvis din sag skulle blive afvist, så har du stadig ret til at få dækket dine udgifter og tabt arbejdsfortjeneste, hvis du er blevet sendt til diverse undersøgelser i forbindelse med dit sagsforløb. Det er også vigtigt, at du beholder eventuelle kvitteringsbreve fra forsikringsselskaber eller Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Disse kan fungere som din garanti, skulle der komme rod i systemet.
Har du varige mén, så er det stadig et engangsbeløb, som du kan få udbetalt. For at få løbende ydelser, er du nødt til at have lidt tab på 50% eller mere af din arbejdsevne.
Har du været i en ulykke, hvor personlige ejendele blev beskadiget eller ødelagt, så har du ikke ret til at disse bliver erstattet.