1. Få indsigt i virksomheden

Succes til jobsamtalen starter hjemme hos dig selv med et solidt forarbejde, der handler om, at du skal sætte dig ind i den virksomhed, du skal til samtale hos.

Er du velforberedt, viser du, at du interesserer dig for virksomheden og har givet dig tid til at undersøge, om det er et sted for dig.

2. Forbered spørgsmål

Inden jobsamtalen er det en god idé at forberede et par spørgsmål, som du kan stille i løbet af samtalen. De kan blandt andet handle om faglig udvikling: Får du mulighed for at komme på kurser? Får du tilknyttet en mentor? Eller kan det handle om mere 'bløde' ting, såsom hvordan frokostordningen fungerer, eller om der er nogle sociale arrangementer på arbejdspladsen?

Det er også en god idé at medbringe en kopi af din ansøgning, CV, eksamensbevis, eventuelle anbefalinger og jobannoncen, hvis du har søgt opfordret.

3. Kom nervøsiteten i forkøbet

Det er meget naturligt at være nervøs forud for en jobsamtale, og din nervøsitet er ikke noget, der skiller dig negativt ud eller diskvalificerer dig i forhold til jobbet. Er du virkelig meget nervøs, så overvej at fortælle intervieweren det – for det dæmper ofte nervøsiteten.

Desuden kan du træne interviewsituationen ved f.eks. at forberede svar på de almindelige samtalespørgsmål – eller ved at forberede nogle konkrete spørgsmål. Endelig kan du gøre dig dine egne styrker, svagheder og arbejdsmæssige ønsker klart eller gennemføre 'prøvesamtaler' med studiekammerater eller familiemedlemmer.

4. Undgå kontaktbrølere

Undgå de klassiske kontaktbrølere, der skaber et kedeligt første indtryk: Det slappe håndtryk, det vigende blik, det manglende smil, armene over kors, fumlen ved håret eller vriden med hænderne. Spørg eventuelt dine venner, om du har nogle irriterende vaner, eller optag og se dig selv på video. Måske vil videooptagelserne vise, at du virker på en anden måde, end du troede.

Med hensyn til talefacon er det en god idé at tilstræbe en vis neutral opførsel i de første minutter, indtil du har 'læst' situationen. Måske skal du være mere udadvendt eller dæmpe din trang til vittigheder og hurtige bemærkninger.

5. Fortæl, hvad du kan

Når du sidder til jobsamtalen, er det i høj grad op til dig at få formidlet dine kvalifikationer tydeligt. Du skal ikke tage for givet, at intervieweren er fuldstændig klar over, hvad en person med netop din uddannelse kan, for der findes mange studieordninger og kandidatgrader.

Fortæl hvad det er, du kan i forhold til jobbet: At din erfaring med at analysere Shakespeare-sonetter har givet dig et forståelsesværktøj, du kan bruge til virksomhedens computerprogrammer, eller du har holdt foredrag om disse sonetter, så du kan sagtens holde foredrag om virksomhedens produkter.

6. Tal, men hverken for lidt eller for meget

En anden måde at vise begejstring på er ved at tale. Naturligvis skal du ikke tale så meget, at du virker afbrydende eller forhindrer intervieweren i at få stillet sine spørgsmål. Men du skal heller ikke tale så lidt, at du fremstår som et intetsigende interviewoffer, der kun fåmælt siger noget, når arbejdsgiveren spørger.

Det handler om at tale på eget initiativ ved at komme med konkrete svar, drage paralleller fra samtaleemnet til egne erfaringer og stille spørgsmål.

7. Vis interesse og positivitet

En typisk jobsamtale starter med, at arbejdsgiveren eksempelvis fortæller om virksomheden, dens arbejdsområde og udvikling. Her skaber det en god stemning, hvis du forholder dig interesseret og positiv til det, du hører.

Undlad at afbryde hele tiden, men kom i stedet af og til med bemærkninger og uddybende spørgsmål. Nysgerrighed og interesse giver intervieweren et godt indtryk af dig.

8. Klæd dig, så du matcher stedet

Match det sted, hvor du skal til samtale. Er det en konservativ finansvirksomhed, så undlad at komme med ring i næsen. Og er det et lille afslappet webbureau, så overvej om det mørke jakkesæt med slips og vest nu også er den rette stil.

Være tro mod dig selv. Tag ikke noget tøj på, som du føler dig utilpas i, og klæd dig ikke i noget, du aldrig ville gå i, hvis du fik jobbet.

9. Opfør dig som ansøger og gæst

Opfør dig som om du ikke tager noget for givet. Foruden ansøgerattituden bør du også opføre dig som gæst. Det handler om at udvise ydmyghed samt holde dig lidt tilbage, indtil du har fornemmet 'spillereglerne' og stemningen ved jobsamtalen.

10. Ærlighed sælger bedre

Hvis du svarer ærligt og udstråler ærlighed under jobsamtalen, så tæller det godt på plussiden – hvis du i øvrigt har været fornuftig at høre på.

Så vær oprigtig og forsøg ikke at gætte, hvilke svar der vil være taktisk klogest.