' Oversælg ikke dig selv

Oversælg ikke dig selv

Det er dømt til at mislykkes, hvis du forsøger at oversælge dig selv til jobsamtalen. Som nyuddannet har du ikke alverdens erfaring, og det skal du erkende fra start af.

2019-01-29 12:01:00
Move On

Det kan være fristende at smøre lidt ekstra på dine kompetencer, når du er til en jobsamtale. Men ifølge Carsten Lysdahl Søgaard, HR-direktør i Region Syddanmark, og Kirsten Jensen, rekrutteringskonsulent hos Siemens, får du ikke noget job ved at justere sandheden. Som nyuddannet har du ikke alverdens erfaring, og det skal du erkende fra start af.

Spot en snyder

De to eksperter er enige om, at du skal være dig selv, når du søger job. Du skal undgå at fremstå som et glansbillede, for det afslører arbejdsgiveren dig i med det samme.

„Det man skriver i sin ansøgning, skal man også kunne stå inde for, når man kommer til samtalen. Ellers går det lynhurtigt op for os, at den her person faktisk ikke kan det, vedkommende har givet udtryk for, og så er det jo både spild af vores og ansøgerens tid”, siger Kirsten Jensen.

Oversælger du dig selv, vil virkeligheden, ifølge Carsten Lysdahl Søgaard, altid indhente dig. I sit job i regionen oplever han dog sjældent, at ansøgerne bevæger sig ud, hvor deres cv ikke kan bunde. Det gjorde han til gengæld i sit tidligere job i det private:

„Jeg har i allerhøjeste grad oplevet unge især inden for marketing og salg, der oversælger sig selv – tiltroen til egne evner er fuldstændig overdrevet og ofte ikke faktuelt begrundet. Det er direkte utroværdigt”, siger han og fortsætter:

„Det går galt, når personen hævder at have en masse evner, som er udokumenterede, så bliver jeg betænkelig. Så får man ikke jobbet.”

Carsten Lysdahl Søgaard er efterhånden så erfaren i at ansætte nye medarbejdere, at han kan mærke, når en jobansøger forsøger at udgive sig for at være noget, vedkommende ikke er.

„Du kan mærke det på ordvalget, vedkommendes øjne og kropsudtryk. Ansøgere der oversælger sig selv bliver ofte meget ivrige og nervøse. Du kan se de der ubevidste signaler.”

Vær realistisk og ydmyg

Grunden til at man måske giver sine erfaringer et ekstra lag fernis, er at man som nyuddannet ikke har den store erhvervserfaring at trække på. Men netop det faktum er vigtigt at du accepterer, når du søger job.

„Som nyuddannet kan du stort set ingenting. Jeg er slet ikke i tvivl om, at den bedste måde, du som nyuddannet kan sælge dig på, er ved at være autentisk. At være så moden og ydmyg, så man erkender, at der er mange ting, man ikke kan i det job, man søger. At der er mange ting, man skal lære – og så acceptere ydmygheden i, at man skal lære det”, siger Carsten Lysdahl Søgaard og fortsætter:

„Du skal ikke undersælge dig selv, men være realistisk omkring dine kompetencer. Du skal selvfølgelig være opmærksom på dine interesser og styrker, men også indrømme dine svagheder.”

Spørgsmålet er så, hvor grænsen går mellem at oversælge og undersælge sig selv i jobsøgningen. Ifølge Kirsten Jensen kan nyuddannede meget nemt komme ud for begge dele.

„Hvis man som nyuddannet skriver, at man er en verdensmand, så er der nok ikke nogen, der tror på én”, griner Kirsten Jensen og fortsætter:

„Det gør ikke noget, at man udstråler selvtillid, men man skal selvfølgelig også passe på, at man ikke overspiller eller omvendt kommer som én stor undskyldning for sig selv. Hvis man ikke tror på sig selv, hvorfor skulle andre så gøre det?”

Find erfaringer på studiet

I jobsøgningen skal du undgå at tillægge dig kompetencer, du som nyuddannet helt naturligt ikke kan have. I stedet skal du trække på dine faglige kompetencer fra studiet – og her kan din rolle i gruppearbejdet være en fordel at nævne.

„Som nyuddannet kan du med fordel fremhæve, at du fx har haft en lederrolle eller andet i gruppearbejdet. Noget af det, jeg spørger ansøgere, som ikke har erhvervserfaring, er fx hvilken rolle, de har haft i gruppearbejdet, og hvad de ellers har lavet på studiet”, siger Kirsten Jensen og uddyber, at du også kan slå på, at du kommer med den nyeste viden.

En ledende rolle i gruppearbejdet nævner Carsten Lysdahl Søgaard også som et stort plus. Hertil tilføjer han frivilligt arbejde.

„Den idealisme, man dermed viser, er kun til fordel for én selv.”

Det er også vigtigt at vise sine interesser. Det kan du gøre ved at fremhæve din studieretning.

„De fag du vælger på studiet, siger meget om, hvor din faglige interesse ligger, så dem skal du fremhæve”, siger Kirsten Jensen.

Arbejdsgiveren har desuden fokus på, at det er en nyuddannet, der er til samtale.

„Vi er selvfølgelig opmærksomme på, at man som nyuddannet ikke har den store erfaring med at gå til jobsamtaler. Og her prøver vi også at få frem i dem, hvad de egentlig kan. Vi har en anden måde at gå til nyuddannede på end den garvede ingeniør”, slutter Kirsten Jensen.
Do’s and Don’ts

Carsten Lysdahl Søgaard og Kirsten Jensens råd til, hvordan du tackler jobsamtalen:

Do's

  • Skal jeg fremhæve min rolle i gruppearbejdet?
    Ja, som nyuddannet skal du trække på faglige kompetencer fra dit studium, og her er din rolle i gruppearbejdet med til at danne et indtryk af dig i en konkret arbejdssituation.

  • Skal jeg være ydmyg?
    Du skal være ydmyg i den forstand, at du er klar over, at der er mange ting, du skal lære – ydmyg i forhold til egne kompetencer, netop fordi du er nyuddannet og skal lære en masse. Dermed ikke sagt, at du skal ligne en stor undskyldning for dig selv. Du skal stå fast på dine kvalifikationer.

Don'ts

  • Kan det være en fordel i nogle situationer at smøre lidt tykt på?
    Nej, det kan aldrig betale sig at oversælge sig selv. Sandheden vil altid vise sig. Den bedste råd er at være dig selv hele vejen igennem og være realistisk omkring egne evner.

  • Hvis jeg har skrevet én pressemeddelelse, kan jeg så sætte kryds ved den kompetence?
    Nej, så har du ikke den store erfaring med det. Har du skrevet nogle pressemeddelelser i forbindelse med dit studium, så nævn, at du har beskæftiget dig med det på studiet og syntes, det var interessant.

  • Må jeg ændre en jobtitel, så den lyder bedre?
    Nej. Sig i stedet, hvad jobbet gik ud på – hvilke arbejdsopgaver du havde.

  • Må jeg selektere i de job, der fremgår på mit cv?
    Nej, som udgangspunkt skal cv’er være rigtigt. Noget af det allerførste Kirsten Jensen falder over er huller i cv’et. Og ifølge hende er noget af det mest irriterende, når cv’et ikke hænger sammen.

Hvad vægter højest, når I udvælger den, der får jobbet?

Kirsten Jensen:
Det vigtigste er, om de har de kompetencer, jobbet kræver.

Carsten Lysdahl Søgaard:
1) Faglighed, 2) Kemi og 3) Drive

3 gode råd til jobsamtalen

Kirsten Jensen:

  1. Forbered dig. Sæt dig ind i virksomhedens værdier og arbejdsområder.
  2. Forbered nogle spørgsmål, således du viser, at du har sat dig ind i virksomhedens gøremål og viser interesse for jobbet.
  3. Vær dig selv.

Carsten Lysdahl Søgaard:

  1. Vær velforberedt. Sæt sig ind i arbejdspladsen – hvilke strategier og værdier arbejder virksomheden efter, og spørg ind til det.
  2. Hav en idé om hvilke arbejdsopgaver, du gerne vil beskæftige dig med og bredden heri. Du må gerne have en sund interesse for, hvad du gerne vil beskæftige dig med.
  3. Optræd med lidt humor og autenticitet.
150.452 læsere
Opdateret d. 29.01.2019

Læs også...


Jobsamtale: Sådan!
Hvilke spørgsmål kan du blive stillet til en jobsamtale? Vi har spurgt personaleansvarlige i små og store, offentlige og private virksomheder, så du kan få en idé om, hvilken type spørgsmål du med fordel kan forberede dig på.
Move On Career
Guide til jobsamtalen
”Vær så godt forberedt, at du kan tale i timevis – og vær så nysgerrig, at du ikke gør det,” lyder det overordnede råd fra karrierekonsulent ved DJØF, Thomas Graversen
Thomas Graversen, DJØF (interview)
Brug dine guldhistorier!
Storytelling er et centralt punkt i verdens mest træfsikre interviewmetode, det strukturerede interview. Så haps jobbet ved at gøre fortællekunsten efter.
Lars Ulrik Jeppesen, Karrierekonsulent CA a-kasse
Tag magten ved forhandlingsbordet
Én ting er at sikre jobbet - næste skridt er at forme det, så du (for)bliver tilfreds. Forhandlingsekspert Keld Jensen fortæller dig, hvordan du kan tage styringen, når der skal forhandles løn og arbejdsopgaver.
Move On Career
Tests til jobsamtalen
Er du nervøs for testen til jobsamtalen? Få råd til hvordan du skal tackle en test før, under og efter samtalen.
Move On Career
10 tips til jobsamtalen
Jobsamtalen er ikke en eksamen, men det betyder ikke, at man skal komme uforberedt. Det er til jobsamtalen, at du skal vise dig fra din bedste side. Brug vores 10-trins guide til virkelig at skinne.
Move On Career
HPT