' Udkanten byder på mere, end du tror

Udkanten byder på mere, end du tror

Som nyuddannet skal du ikke nødvendigvis finde drømmejobbet i studiebyen, hvor konkurrencen om stillingerne er høj. Der kan være store gevinster at hente i især yderkommunerne, og de seneste år har staten flyttet 4000 arbejdspladser ud af Hovedstaden, hvilket kun gør det mere aktuelt.

2018-10-11 10:08:00
Move On

For mange nyuddannede er tanken om at flytte fra den kendte studieby og hele ens netværk skræmmende. Men der er god grund til at åbne øjnene for resten af Danmark, hvor konkurrencen om stillingerne kan være knap så hård. Ifølge tal fra Danmarks statistik baseret på de sidste ti år, pendler danskerne da også både mere og længere. Men der er bestemt også gevinster at hente, hvis man vælger at rykke teltpælene op.

Smørhullet mellem Aarhus og Aalborg
Randers er et af de steder, der de seneste år har oplevet et øget behov for arbejdskraft med specifikke akademiske kompetencer. Som Danmarks sjette største by, er Randers godt geografisk placeret med en kort distance til både Aarhus og Aalborg, og nyder derfor godt af, at det er nemt at pendle fra de to universitetsbyer. Men faktisk mærker de i Erhverv Randers, at der også er en stigende interesse for at flytte til byen:

”Der kommer flere og flere unge til Randers grundet billige huslejepriser. Det hænger selvfølgelig sammen med, at der er et behov og muligheder her, men det hænger også sammen med, at man er placeret i smørhullet mellem Aalborg og Aarhus, så alt efter hvor der skulle være en mulighed for job senere hen, er man alligevel godt placeret”, fortæller Vedran Mesovic, Erhvervskonsulent i Erhverv Randers.

Virksomheder strækker sig for arbejdskraft
I Randers, hvor mange fremstillingsvirksomheder har adresse, mangler virksomhederne især teknisk uddannede som ingeniører og programmører, men det betyder selvfølgelig ikke, at det er de eneste fagligheder, der er behov for. Virksomhederne i Randers gør selv meget for at tiltrække arbejdskraft. Et eksempel er DanDomain, der tidligere kørte en kampagne med at give dobbelt-op på SU til den studerende, der skrev speciale for dem. Erhverv Randers samarbejder løbende med Aarhus og Aalborg Universitet, hvor de kommunikerer virksomhedernes efterspørgsel ud til Universiteterne, og de fokuserer også på projektsamarbejde mellem virksomhederne og de studerende, som kan være alt fra mindre projekter til speciale og Ph.d’er:

”Der er også studerende, der selv kontakter os som erhvervsråd for at se, om vi har kendskab til virksomheder, hvor netop deres problemstilling kunne være relevant. Og det kan være alt fra ingeniører, der vil udvikle et nyt produkt eller proces til en statskundskaber, der kunne tænke sig at undersøge noget med organisation og ledelse. Så er det vores opgave at forsøge at hjælpe”, fortæller Vedran Mesovic.

Et bredere og dybere indblik
Erhverv Randers står ikke alene i forsøget på at tiltrække højtuddannede. Ifølge Niels Milling, underdirektør for Dansk Erhverv Regionalt, arbejder mange virksomheder for at tiltrække højtuddannede. Og som nyuddannet er det værd at overveje:

”I mindre virksomheder i yderkommunerne og i landets købstæder får man oftest et både bredere og dybere indblik i virksomhedens daglige drift. Her erhverves en vigtig og kritisk kompetence for den fremtidige personlige og faglige karriere – nemlig forretningsforståelse!”, siger Niels Milling og understreger, at ubalancen i fordelingen af akademikere ikke skabes med virksomhedernes indsats alene:

”De studerende skal i højere grad gøre en indsats. De skal tænke mindre i, hvor de er, og hvor de bor og mere i, hvor de kan få den erfaring, de har brug for, for at etablere sig på arbejdsmarkedet. Jobmarkedet er jo pludselig rigtig stort, hvis man kigger bredere geografisk,” siger han.

Kommunerne lokker
I Erhverv Randers mærker de efterhånden en markant ændring i kampen om de højtuddannede kommunerne imellem. ”Vi deltager selv på karrieredagene i Aarhus og Aalborg og på DSE messen for ingeniører i Aalborg”, siger Vedran Mesovic. ”For tre år siden var vi eneste erhvervsråd og kommune på de messer, men sidste år mærkede vi, at det nærmest var kommunernes kamp. Der var seks - syv kommuner repræsenteret på karrieredagene. Jeg tror generelt, det er kommet på dagsordenen hos mange kommuner.”

Og det har han ret i. Otte ud af 10 kommuner har en decideret strategi for, hvordan de skal tiltrække arbejdskraft, viser en rundspørge af KL’s nyhedsbrev Momentum i 2015. Det skorter ikke med eksempler på, hvordan man kan blive hjulpet, hvis man vælger at flytte.

På Ærø kan du eksempelvis få stillet et fuldt møbleret hus til rådighed i fire måneder for 3000 kr., så du har mulighed for at afprøve ø-livet, inden du for alvor etablerer dig. I Trekroner i Nordjylland går man et skridt videre og tilbyder hus, bil, havehjælp, børnepasning og medlemskab i den lokale idrætsforening. Alt sammen kvit og frit i fire måneder. Flere kommuner følger trop, og forhåbningen er, at når du først har prøvet at bo der, bliver mange fordomme om at bo i en mindre by afkræftet.

Andre kommuner slår et slag for fællesskabet og trygheden, og igennem de seneste par år er der mange steder oprettet en kommunal funktion kaldet ”bosætningskonsulent” eller ”bosætningskoordinator” til at hjælpe tilflyttere med at falde på plads og oplyse om områdets muligheder.

Udflytning af statslige 
I oktober 2015 blev det vedtaget, at knap 4000 statslige arbejdspladser skulle flytte ud af København og blive spredt mellem 38 byer. Målet var at sprede bedre balance, når de statslige arbejdspladser kommer tættere på borgere og virksomheder.

Mange ansatte har valgt ikke at flytte med, og Vibe Voetman, programchef for medborgerskab og socialøkonomi i Sønderborg Kommune siger:

”Jeg tror, der vil blive rekrutteret rigtig mange fra området, men vi har jo blandt andet hørt om nyuddannede i medierne, som ikke på samme måde er i den situation, at de har bosat sig og har mange forpligtelser et sted. De er mere friske på at flytte med. Det er klart, at dem er der også nogle meget relevante stillinger til her”.

I Sønderborg kommune er de stolte over, at de er udpeget til at tage imod et stort antal statsansatte. Og de vil gøre hvad de kan for at være gode til opgaven, ikke bare i kommunen, men også blandt borgerne.

”Vi vil jo gerne gøre vores bedste for, at folk skal føle sig godt tilpas og hurtigt komme ind i livet hernede. Vi ved, det er det, der er det vigtigste for, at man synes det har været en succes at flytte”, fortæller Vibe Voetman. ”Der er rigtig mange i Sønderborg, der har henvendt sig og sagt, at de gerne være med til at tage imod dem. De borgere har vi tænkt os at samle og gøre til et modtagelsesnetværk, som kan fortælle noget om, hvad det vil sige at være tilflyttere, og som kan hjælpe, så de kan komme ind i vores arbejdspladser og liv så hurtigt som muligt”.

På flere punkter kan man altså opleve at blive hjulpet godt i gang i kommunerne uden for studiebyerne. Mulighederne er værd at undersøge, for udkanten byder helt sikkert på mere, end du tror!


Fakta: Hvor er arbejdspladserne?

Det seneste år har der været over 50.000 stillingsopslag som nyuddannede kandidater kunne søge i Akademikernes Jobbank. Her kan du se, hvor jobbene er.

Move On redaktion
40.375 læsere
Opdateret d. 11.10.2018

Læs også...


Guide: Fagforening - fact for fact
Hvad er en fagforening, hvilken skal du vælge, og hvordan kan du bruge den? Få svarene her!
Move On Career
Job i udlandet? Få styr på din flytning!
Se hvilke 5 punkter du skal have styr på i forbindelse med din flytning.
Move On Career
Når du vil søge job i udlandet
Som højtuddannet er der stor frihed til at søge arbejde i det meste af verden. Men vil du undgå bøvl med at søge visum og sætte dig ind i komplicerede skatteregler, kan løsningen være at søge inden for Norden eller EU.
Move On Career
Arbejdsmarkedet for dimittender
Det går bedre og bedre for dansk økonomi. Ifølge statistikkerne er den overordnede beskæftigelse stigende, og medierne har det seneste år lagt vægt på Danmark som det land i Europa, med det største fald i ungdomsledigheden. Men hvordan ser det ud for dimittenderne, og hvad kan du gøre for at forbedre din placering til jobmarkedet?
Move On Career
Søg job i små og mellemstore virksomheder
Susanne Bruhn, karriererådgiver i CA a-kasse, giver her sine bud på, hvordan man skal bære sig ad med jobsøgning i de små og mellemstore virksomheder.
Susanne Bruhn, karriererådgiver i CA a-kasse
Hvordan vælger virksomheder kandidater?
Konsulenthuset Hartmanns giver her råd til, hvad der betyder noget, når du skal præsentere dig selv – skriftligt eller mundtligt – efter gennemført videregående uddannelse.
Move On Career
Guide: A-kassens ABC
Hvad er en a-kasse, hvad kan den tilbyde og hvordan får du dagpenge? Find svarene her!
Move On Career
HPT