' Job i udlandet? Få styr på din flytning!

Job i udlandet? Få styr på din flytning!

Se hvilke 5 punkter du skal have styr på i forbindelse med din flytning.

2023-02-06 11:39:00
Move On

Har du været så heldig at få arbejde i udlandet, og står du nu foran en flytning? Vi har i denne artikel lavet en liste over 5 punkter, som omhandler hvilke praktiske ting der følger med en flytning, og som du skal huske at få styr på, inden du tager afsted.

Hvad er det for et land du skal arbejde i?

Der er stor forskel på, om du skal arbejde i et af EØS-landene (alle EU lande, samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz) eller om du har fået arbejde i et land udenfor Europa. Hvis du skal arbejde i et EØS land, vil du oftest have flere fordele end hvis det er et land uden for EU. Du har som EØS borger fri bevægelighed, hvilket vil sige at du frit kan bevæge dig over EU’s grænser.

Hvis du skal arbejde i et land udenfor EØS, vil der være nogle andre regler der gælder og du vil skulle søge om visum for at få ophold- og arbejdstilladelse. Husk at gøre dette i god tid, da det ofte kan være en længere process.

Har du styr på hvilken social sikring du er dækket under?

Når du flytter til udlandet, har du normalt ikke ret til sociale ydelser fra Danmark, dette gælder også selvom du betaler skat i Danmark og har en dansk arbejdsgiver. Hvis du skal arbejde i et andet EØS land kan du få ret til disse, hvis du opfylder betingelserne for det. Den første betingelse er, at du skal huske du kun må være forsikret i det land, du arbejder i, også selvom du bor i et andet. Du kan få ret til disse sociale ydelser:

  • Sygesikring efter regler i sundhedsloven
  • Dagpenge ved sygdom
  • Dagpenge ved barsel og adoption
  • Arbejdsløshedsforsikring
  • Folkepension og førtidspension
  • Tjenestemandspensioner
  • ATP Livslang Pension
  • Børnefamilieydelser og børnetilskud
  • Arbejdsskadeforsikring
  • Efterløn.

Danmark har udover denne aftale med EØS også indgået samme aftale med en række andre lande udenfor EØS. Dette er lande som fx USA, Canada, Australien og New Zealand. Husk at undersøg om dit tilflytterland er på listen.

Sørg for at få ordnet så mange praktiske ting du kan, inden du flytter.

Der er en masse praktiske ting, som du skal have ordnet, inden du flytter. Dette gælder blandt andet ting som det offentlige kræver af dig. Hvis du skal være væk i mindre end seks måneder og stadig har bolig i Danmark, behøver du ikke at flytte adresse og melde dig som udrejst. Herunder er der lavet en liste over hvilke ting du skal huske:

  • Flytte adresse: Når du flytter til udlandet i mere end seks måneder, skal du altid huske at melde din flytning inden du når at flytte ud af landet. Din flytning skal meldes til den kommune, du flytter fra. Du kan melde din flytning på Borger.dk

  • Cpr-registret: Huske at melde dig som udrejst i det danske CPR-register, inden du flytter. Dette skal også ske til folkeregistret i den kommune du bor i.

  • Danskerlisten: Danskerlisten er en liste, hvor danskere kan skrive sig på når de flytter til udlandet. Her kan regeringen få et overblik over, hvilke danskere der bor hvor, samt give dem mulighed for at kontakte dig, hvis der f.eks. skulle ske en naturkatastrofe, terror eller andet.

  • Sygesikring: Når du flytter til udlandet, er du ikke længere dækket af de danske sygesikringsregler. Her vil du være dækket af det blå sygesikringskort, hvis du flytter til et EØS land. Dette vil sige, at du har ret til at få samme behandling som borgerne i landet. Disse behandlinger er nødvendigvis ikke de samme som i Danmark, så det er vigtigt at undersøge, hvilke der gælder, og om du har brug for ekstra sygeforsikring. Hvis du flytter til et land udenfor EØS skal du ikke regne med, at du er sygeforsikret.

  • Skatteregler: Få styr på, hvor du er skattepligtigt når du arbejder i udlandet. Der er flere forskellige regler, som gør sig gældende alt efter hvor længe du arbejder i udlandet, samt om du stadig har bolig i Danmark. Dette er relevant så du undgår at betale for lidt eller for meget i skat.

Sørg for at tage stilling til hvad du gør med bolig i god tid.

Når du skal arbejde i udlandet vil det ofte blive nødvendigt for dig at finde en bolig i det pågældende land. Her skal du tage stilling til hvilken type bolig du har brug for, samt hvad du skal gøre med din nuværende bolig i Danmark.

Det første du skal sikre dig er, at du har en bolig i dit tilflytterland. Her kan det være at du har været så heldig at have fået stillet en bolig til rådighed, hvis du fx er flyttet i forbindelse med dit nuværende job. Hvis dette ikke er tilfældet må du selv ud og undersøge, hvilke muligheder du har. Her kan det være en fordel at tage kontakt til en lokal ejendomsmægler i landet, som kan hjælpe dig med at finde en bolig, som kan passe til dit behov.

Du skal også finde ud af, hvad du vil gøre med din danske bolig. Hvis du allerede nu ved, at dit arbejde er tidsbegrænset på f.eks. to år kan det være en fordel at udleje din bolig i Danmark, til du kommer tilbage.

Har du nogle andre ting du skal tage hensyn til når du flytter til udlandet?

Når du flytter til udlandet kan der være andre mere personlige ting, du også skal huske at få styr på inden du flytter. Disse ting kan f.eks. være:

  • Medicin: Tager du regelmæssigt medicin, er det vigtigt at undersøge om du har mulighed for at få fat i det i dit tilflytter land. Hvis dette ikke er muligt, må du undersøge, hvilke regler landet har omkring indførsel af medicin. Landet kan kræve at du har en medicinattest med, så du kan dokumentere, at du har brug for det.

  • Kæledyr: Har du et eller flere kæledyr, du gerne vil have flyttet med til udlandet, skal du tage forbehold for, hvilke regler der gælder. Her er det en god idé at konsultere en dyrlæge, da det kan kræves at dyrene skal have vaccinationer. På fødevarestyrelsens hjemmeside kan du se, hvilke regler der helt præcis gælder for udførsel af kæledyr.

  • Vigtige papirer og dokumenter: Når du flytter til udlandet, er det vigtigt altid at huske sine vigtigste papir med, hvis man skulle få brug for at kunne dokumentere hvem man er, samt sin ret til fx at opholde sig i landet. Disse papirer kan være medicinattest, vaccinationskort, ansættelses kort, samt gyldigt pas. Her er det også en god idé at have kopier med af de forskellige dokumenter.

Hvis du ønsker at vide mere om udlandsflytning, kan du finde informationen der er relevant lige til dig via spørgeskemaet her: Borger.dk

45.985 læsere
Opdateret d. 06.02.2023

Læs også...


Guide: Fagforening - fact for fact
Hvad er en fagforening, hvilken skal du vælge, og hvordan kan du bruge den? Få svarene her!
Move On Career
Når du vil søge job i udlandet
Som højtuddannet er der stor frihed til at søge arbejde i det meste af verden. Men vil du undgå bøvl med at søge visum og sætte dig ind i komplicerede skatteregler, kan løsningen være at søge inden for Norden eller EU.
Move On Career
Arbejdsmarkedet for dimittender
Det går bedre og bedre for dansk økonomi. Ifølge statistikkerne er den overordnede beskæftigelse stigende, og medierne har det seneste år lagt vægt på Danmark som det land i Europa, med det største fald i ungdomsledigheden. Men hvordan ser det ud for dimittenderne, og hvad kan du gøre for at forbedre din placering til jobmarkedet?
Move On Career
Søg job i små og mellemstore virksomheder
Susanne Bruhn, karriererådgiver i CA a-kasse, giver her sine bud på, hvordan man skal bære sig ad med jobsøgning i de små og mellemstore virksomheder.
Susanne Bruhn, karriererådgiver i CA a-kasse
Hvordan vælger virksomheder kandidater?
Konsulenthuset Hartmanns giver her råd til, hvad der betyder noget, når du skal præsentere dig selv – skriftligt eller mundtligt – efter gennemført videregående uddannelse.
Move On Career
Guide: A-kassens ABC
Hvad er en a-kasse, hvad kan den tilbyde og hvordan får du dagpenge? Find svarene her!
Move On Career
Udkanten byder på mere, end du tror
Som nyuddannet skal du ikke nødvendigvis finde drømmejobbet i studiebyen, hvor konkurrencen om stillingerne er høj. Der kan være store gevinster at hente i især yderkommunerne, og de seneste år har staten flyttet 4000 arbejdspladser ud af Hovedstaden, hvilket kun gør det mere aktuelt.
Move On Career
HPT