' Thomas Madvig: For gammel til at være ung?

Thomas Madvig: For gammel til at være ung?

Thomas Madvig er en af landets mest feterede dj’s, der også har haft en karriere som musikvært på bl.a. The Voice og MTV. Han nærmer sig de 50 år, men er ikke af den grund tættere på at forlade nattelivet, musikken og festerne.

2019-08-15 13:46:00
Move On

Foto: Peter Sørensen / Das Büro

"Jeg kan ikke have et 8-16 job. Jeg bliver sindssyg af at sidde i faste stillinger. Sådan er jeg bare", svarer Thomas Madvig, på spørgsmålet om, hvorvidt han ikke en gang imellem ville ønske sig en lidt mere skemalagt hverdag.

"Jeg laver noget hvert minut. Der skal hele tiden ske noget, og jeg er god til at udnytte tiden", forklarer han ivrigt, med foden hoppende op og ned som et tydeligt tegn på den energi, der bobler rundt i kroppen på ham.

Thomas Madvig har en lang karriere som dj, vj og speaker på flere radioprogrammer bag sig. Han startede sin karriere på The Voice i slutningen af 80'erne, og siden da har han kunnet høres på bl.a. P3 og TV2 Radio. I dag ejer han baren TS i København og har sit eget produktionsselskab, Tkm Productions. Hans karriere er fyldt med fest og danseglade mennesker, men der er ingen tvivl om, at den stiller store krav til hans personlighed.

Fra Nærum til London

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at en mand med så meget fart over feltet da umuligt kan have færdiggjort en længere uddannelse fyldt med forelæsninger og lange dage på læsesalen, så det spørger jeg ham om. Han griner og svarer: "Medmindre 9. klasses afgangseksamen tæller, så har jeg ikke."

Han fortæller, at han tidligt udviklede en interesse for at lave radio. Han fik derfor et job på lokalradioen i Nærum, mens han gik i folkeskole. Senere startede han på EFG-basisuddannelsen, som i dag hedder HG-uddannelsen. Han færdiggjorde ikke studiet, men droppede ud, fordi det gik "for langsomt" for ham. Han siger om sig selv, at han "mildest talt er lidt damp-agtig."

"Jeg følte mig simpelthen ikke stimuleret. Jeg var meget optaget af, at jeg ville klare mig selv rent økonomisk", fortæller han om sin korte studietid.

Han var begyndt på EFG med intentionen om at skabe sig en form for sikkerhedsnet. Efter 10 uger fik han nok og droppede ud til fordel for en stilling som radiovært på den dengang nye kanal The Voice:

"Pludselig kom The Voice til mig og tilbød mig job. Jeg sprang til med det samme, for jeg ville tjene penge."

Med fritidsjobbet på lokalradioen i Nærum som det eneste på cv'et, blev han ansat på The Voice, som skulle blive hans arbejdsplads de næste fem år. Og så gik det pludselig stærkt for den blonde dreng med det musikalske drive.

90'erne brugte han på at spille på forskellige clubs i København. I hovedstaden fik man hurtigt øjnene op for hans talent som dj. Efter at have været på The Voice i fem år gik turen til London og senere til den spanske fest-ø Ibiza. Det var her, han blev kapret til jobbet på MTV, hvor han var vj fra 1996-1999. Ifølge ham selv matchede han den profil, de søgte på musikkanalen, fordi han havde kant, og fordi hans "flamme for musik", som han selv kalder det, skinnede igennem. Han var flydende i engelsk efter at have boet i London, så da MTV-folkene henvendte sig, fordi de søgte en skandinavisk fyr til at præsentere musikvideoerne, var han ikke i tvivl om, at det skulle afprøves. Fagligt havde han på det tidspunkt lavet radio i 10 år, interviewet store musiknavne og fået erfaring med alle perspektiver af redaktionelt arbejde.

Thomas Madvig

Foto: Peter Sørensen / Das Büro

"Det at jeg også var dj, gav mig personlighed", siger han og uddyber: "Det er personligheden, der afgør, om du er den rigtige til et givent job."

Hans samarbejde med MTV varede tre år, før han opdagede, han havde andre mål for sig selv, end dem MTV havde for ham. Derfor vendte han i 2000 tilbage til Danmark, hvor han fik job på P3. Han skulle være vært på fredagsprogrammet 'D' Store Mix' sammen med sin gode ven Krede. Her sendte de to værter elektronisk musik frem til 2006.

Som for at færdiggøre sit svar på spørgsmålet om uddannelse, kigger han på mig og siger:

"Det er faktisk først nu, i en alder af 38, jeg føler mig klar til at tage en uddannelse."

Men han er ikke i gang med en uddannelse. Og spørgsmålet er, om han overhovedet har brug for en. Men hvis det ikke er uddannelse, der skal til for at blive dj eller vj på MTV, hvad er det så?

"For at blive dj skal du gøre en forskel og kunne sælge dig selv. Men vigtigst af alt er, at du har et musikdrive", mener han og holder en kort pause for at tage et hiv af sin cigaret, inden han fortsætter:

"Det handler også om netværk. Du skal være opsøgende, derfor hilser jeg på folk, jeg kun har mødt få gange, som om de var mine bedste venner."

Han indrømmer, at det ikke umiddelbart er nogen guldgrube at være dj. Muligvis er det bare en drengedrøm, men ifølge Madvig, kan man godt leve af en drøm.

"Hvor mange lever ikke af deres drømme? Det er der masser af piger og drenge, der gør. En drøm er en ambition. Dem kan du sagtens udleve, du skal bare lade være med at gøre dig forventninger om noget, men tro og håbe på det. Det hele starter med en idé, og den udspringer jo af en drøm."

Han mener, du skal være åben over for dine drømme og huske på, at:

"Ingen drøm er for stor, og ingen drøm er for dum."

Forbillede og festabe

Deejaying foregår i byernes natteliv, og for Thomas Madvig er det i det indre København for de festglade club-gæster, at hans karriere stadig rykker. Hans holdning er at:

"Man kan ikke blive for gammel til at feste."

Han spiller musik torsdag, fredag og lørdag nat. Det lyder måske hårdt, men det mener han ikke selv, det er. Bare fordi han nærmer sig de 40 år, har han ikke mindre at tilbyde unge mennesker.

"Jeg kan bedre være et forbillede for unge, når jeg har passeret de 27, fordi jeg har noget tyngde. Jeg repræsenterer erfaring og værdi, og så er jeg lidt skæv at se på med mine tatoveringer."

Han mener desuden, han sagtens kan være med i nattelivet et stykke tid endnu.

"Man er ikke gammel, selv når man er 50. Det vigtigste er at spørge dig selv, om der er værdi, i det du laver", siger han.

Så kan alder være ligegyldig. Han siger, at han hele tiden søger nye generationer, hvor han kan træde til. Dog understreger han, at han i fremtiden vil være mindre synlig i festmiljøet.

"Det er jo ikke fordi, jeg vil stå ude på dansegulvet og drikke shots eller danse med de unge."

Han forestiller sig snarere at bevæge sig højere op i forretningshierarkiet, men det betyder ikke, at han planlægger et karriereskift eller at forlade nattelivet. Han går allerede med næste projekt i tankerne. Han beskriver det som en bar på gadeplan, hvor aldersgrænsen bliver sat ned til 21, og hvor der er beskidt undergrundsmusik og billige drikkevarer. Han sammenligner konceptet med det udbud, der findes på Vesterbro.

Bylivet bliver han dog aldrig træt af, men han er begyndt at spejle sig i mennesker på sin egen alder, der har børn og fast job. Han tilføjer:

"Jeg tænker over alder nu, det har jeg aldrig gjort før. Nu er det sværere at være tryg ved sine valg, fordi stabiliteten melder sig."

Hans holdning er dog, at du aldrig kan være sikker på noget som helst, hvad enten du er dj eller fast ansat i en kontorstilling.

"Man ved jo aldrig, hvad der sker. Der er jo heller ikke nogen sikkerhed i at være fastansat, du kan altid ryge ud. En eller anden dag kommer der en finanskrise og vælter det hele for næsen af dig. Det er det samme for alle, det er bare nemmere at spotte usikkerheden i, hvad jeg laver."

Og selvom det er nattelivet, vi kender ham fra, har han en hverdag fra tidlig morgen til sen eftermiddag som så mange andre. Når han ikke er ude og sætte ild i dansegulvene, går ugens dage med andre projekter, planlægning og administrativt arbejde. Og sådan kan han lide det. Han beskriver sin hverdag som:

"Organiseret, varieret og resultatorienteret."

Han fremhæver, at han bliver nødt til at være organiseret, hvis han skal have tid til sin kæreste. Det kræver nøje planlægning af tid og arbejde.

"Min kæreste skal være indstillet på kun at få 1-2 friweekenddage i måneden. Jeg vil gerne have plads til hende, men også til at være dj", siger han.

Find drivkraften

For Thomas Madvig er det lidt af en kabale at få sit arbejde og privatliv til at gå op. Måske en smule atypisk er det, der motiverer ham til at blive ved at leve det hektiske liv som dj, bl.a. usikkerheden i sit arbejde.

"Usikkerhed og krise i min karriere er en del af det. Begge dele skal være til stede, for ellers bliver jeg ligeglad med det, jeg laver. Hvis alt bare kører, keder jeg mig. Når det brænder på, kan jeg mærke, hvor passioneret jeg er, og hvor meget jeg vil give for at vende situationen til en succes."

Han lægger dog vægt på, at for at blive motiveret handler det om at finde et drive i det, han laver. For ham er det stemningen, der er blandt de folk, han spiller for. Men det er ikke det eneste.

"Det handler om at tjene penge", konkluderer han, og fortsætter:

"Missionen for alle bør være: Lav så lidt, for så mange penge som muligt."

Han er godt selv klar over, at det kan lyde kynisk. Han griner lidt af sit eget udsagn, men ikke desto mindre står han fast ved sin holdning. Men som for at bløde lidt op på udtalelsen pointerer han:

"Du skal huske at leve i nuet."

Han fortæller, at han har følt kriserne presse på masser af gange. Han fremhæver, at det er en krise for ham, hvis han har spillet dårligt en aften. Sådan en situation kan få ham til at tænke, at han ikke er god nok eller slår til. Hans bedste råd til at overkomme den følelse er at tage en dyb indånding og få noget luft. Han er en mand, der evigt har travlt. Men ind imellem, når han oplever modgangen, går han en tur og klarer hovedet.

"Når krisen melder sig, er det vigtigt at sige til sig selv, at du godt kan, du skal ikke gå i stå. Det er ikke fordi, du skal fornægte kriser, men videre skal du. Min strategi er at sætte nye, mere sikre projekter i gang. Så tager jeg ingen chancer."
Hvis det er energi, han mangler, bruger han det overskud, der måtte være tilbage på at besvare mails eller på andet administrativt arbejde. Han indrømmer dog, at han da også kan have brug for, at stirre tomt ud i luften. Det gør han bedst på en café over en kop kaffe.

"Man skal huske på, at det også er en del af livet ikke at føle sig inspireret", siger han.

Thomas Madvig

B-siden af dj-livet

Thomas Madvigs liv lyder umiddelbart som en stor fest, men dj-livet har også en bagside.

"Mit liv handler om balance. Det er en usund livsstil at være dj, derfor må jeg veje det op med sund mad og træner 1-2 gange om ugen. Jeg laver også al min mad selv."

Balancen, mener han, er nøglen til, at han kan føre en hverdag med sin kæreste, men samtidig være en stor del af det danske dj-miljø. Han fortæller ærligt, at det er et hårdt miljø.

"Byen er et kødmarked og et sted, hvor du bliver fuld og tager stoffer. Hvis du vil være dj, skal du lade være med at gå blåøjet ind i branchen."

Han fortæller, at han selv har lært vejen til succesen "på den hårde måde" og siger:

"Man tror, man spiller skide godt, når man er på stoffer, men det lyder faktisk ad h. til. Du skal være ædru og clean, så opnår du den bedste præstation."

Hans brede smil forvandler sig til en lige streg i ansigtet. Det understreger alvoren i hans kommentar til dj-livsstilen. Det hårde miljø har modnet ham, og han ved godt, han ikke er 17 år mere. Han slutter sit svar af med?:

"Du kan tjene rigtig godt som dj, men det kræver hårdt arbejde, og du skal tage ejerskab i hele forretningen. Det har store konsekvenser for ens liv."
Til sidst fortæller han, at han at han drømmer om en fremtid, hvor han kan spille under åben himmel.

"Jeg vil gerne spille musik udendørs et sted sydpå."

Han fortæller, at han desuden er meget fascineret af Berlin, og at det er et sted, hvor han gerne ville starte nogle projekter op. Han slår dog fast?:

"Hvis jeg i en alder af 55 har tjent de penge, jeg skal bruge, vil jeg også gerne slappe af. Jeg vil også gerne have nogle børn."

Måske han alligevel er ved at blive voksen.

38.219 læsere
Opdateret d. 15.08.2019

Læs også...


Kurs mod stjernerne
I 2015 blev den første dansker, Andreas Mogensen, opsendt i rummet. Han tog på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS. Turen derop er i sig selv ikke så lang, men drømmen om at blive astronaut tog form helt tilbage i femte klasse. Turen har også haft afstikkere, men uden dem ville han sikkert ikke være kommet af sted.
Move On Career
Mega drive
Når Anne Mette Svane fortæller om sit job som chefredaktør, er der ild i hendes øjne. Hun har et drive, der får én til at stoppe op og spørge sig selv, om man brænder nok for det, man laver.
Move On Career
Passioneret snusfornuft
Passionen for programmering har ført Michael Seifert fra at være spiludvikler til CEO i Sitecore, som er den største danske softwaresucces i det seneste årti.
Move On Career
Tag springet og opnå det, du brænder for
Salma Jabbar har fulgt sit hjerte – både, når hun har slået til og sagt op gennem en foreløbigt sprudlende, international karriere.
Move On Career
At finde sit sande jeg
Anders Matthesen aka. ”Anden” er en af Danmarks mest succesfulde komikere. Efter mange år i branchen med udfordringer, udvikling og selvransagelse er det tid til at gøre status.
Move On Career
Find dit eget blue ocean
"Hvis det føles forkert at smække døren, så er det, fordi du ikke er på rette spor." Hummel-ejer, Christian Stadil fortæller om sin karriere, der startede med jura, men nu handler om internationalt anerkendt modetøj.
Move On Career
Nyuddannet og konsulent
En unik værktøjskasse inden for analyse og forandringstænkning. Men også en hverdag med stort arbejdspres og hårde stunder, når man er med til at nedlægge stillinger. Læs om Ask Jessens erfaringer som konsulent
Move On Career
Selv en vinder kan tvivle
EM-guld, VM-guld, OL-guld. Han har vundet det meste som træner for håndboldlandsholdene. Alligevel kan han stadig komme til at tvivle på sine evner. Mød manden, som skabte medaljeregn i dansk håndbold og egentlig fik jobbet ved et tilfælde.
Move On Career
HPT